Kemi

Indgreb på ligevægte

30. december 2009 af smetterli (Slettet)

2SO2(g) + O2 ↔ 2SO3

Systemets volumen halveres. Hvad sker der med reaktionsbrøkens værdi?

Reaktionsbrøk: [SO3 ]2 / ([SO2]• [O2])

Hvordan kan jeg se, at reaktionsbrøken halveres (nem forklaring bedes)?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. december 2009 af Darwin (Slettet)

Opgaven burde i stedet opskrives med partialtryk, men nuvel:

Lad Q1 = [SO3]2/ ([SO2]2[O2].

Find nu Q2, hvor volumet er halveret, dvs. koncentrationerne er fordoblede:

Q2 = 2[SO3]2 / (2[SO2]2·2[O2])

      = [SO3]2 / 2([SO2]2·[O2])

       = ½ Q1

Svarende til at Q2 er halveret i forhold til den oprindelige reaktionsbrøk Q1.


Svar #2
30. december 2009 af smetterli (Slettet)

Mange tak Darwin, nu forstår jeg det :)


Skriv et svar til: Indgreb på ligevægte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.