Studievalg og videregående studie

Hjælp til statskundskab, AU og KU

18. januar 2010 af ac.flem (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

 Halløj,

Jeg er i gang med mit andet sabbatår, men regner med at søge ind på studie til sommer. Jeg har altid været enormt interesseret i samfundsfag, navnlig international politik og forholdet mellem politik og medier. I folkeskolen havde jeg en klar ambition om at blive journalist, men efter jeg startede i gymnasiet er jeg blevet interesseret i en mere akademisk og bredere uddannelse indenfor samfundsfag. En meget karismatisk historielærer (der havde læst statskundskab på KU) fik mig i tredje g overbevist om at det var dét der var sagen – og da jeg godt vidste mit gennemsnit ikke ville leve op til KU gik jeg i lang tid med den ide at jeg selvfølgelig skulle til Århus. Efter mine to sabbat år, men både højskoleophold og udlandsrejse, har jeg dog fået kolde fødder mht. Århus – og er kommet i tvivl om hvorvidt Statskundskab overhovedet er noget for mig.

I forhold til valg af studie har jeg har været inde til studerende for en dag på statskundskab på KU (var godt nok en fra femte semester), og det var også spændende nok, men blev bare slet ikke så fascineret og tiltrukket af studiet som jeg havde håbet. Havde lidt regnet med at få en følelse af: HER hører jeg til! Ved ikke om det er for meget forlangt. Er derfor nu begyndt at tænke om jeg skulle overveje andre ting – måske journalistik eller international udviklingsstudier på RUC– selvom jeg slet slet ikke er sikker på at deres studieform er mig. Og ellers kan jeg abre ikke komme i tanke om andre ting jeg ville kunne være nok motiveret til..

Mit gennemsnit holder stadig ikke til KU, og regner ikke med at snitte der falder nok til at det hjælper mig i år, men er forholdsvist overbevist om at jeg med en god motiveret ansøgning vil kunne komme ind på kvote 2, da mine karakterer i samfundsfag, historie, engelsk og matematik er høje. Med hensyn til at skulle til Århus går jeg stadig og leger med tanken. Synes på en måde at kunne være super fedt at komme til Århus, en ny by, og ved der er et super studiemiljø, starte på en frisk efter at have opvokset og boet i KBH næsten hele mit liv.. På den anden side virker det pludselig som enormt meget at sige farvel til i København…

På forhånd tak,


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. januar 2010 af Djemba (Slettet)

Mit gennemsnit holder stadig ikke til KU, og regner ikke med at snitte der falder nok til at det hjælper mig i år, men er forholdsvist overbevist om at jeg med en god motiveret ansøgning vil kunne komme ind på kvote 2, da mine karakterer i samfundsfag, historie, engelsk og matematik er høje.

Jeg går ud fra at overstående referer til statskundskaben på KU. Jeg vil blot minde om, at det er meget plausibelt at snittet falder - om end det svært at forudse hvor meget. Sidste år var udgangspunktet 10.5, men det har jo også sin baggrund i det ekstremt høje ansøger-antal, som må forventes at falde noget i år.

Jeg tænkte på om der var noget du kunne gøre for at optimere dit snit? Evt. hvis du ikke har lukket din eksamen? Vælger du statskundskaben, så kan du regne med at vi måske ses til september:=)

P.S statskundskaben kan jo godt være vejen til at blive fx politisk journalist, det er set flere gange før at folk har specialiseret sig på et område - for senere at blive ansat på et dagblad.

Held og lykke med valget.


Brugbart svar (2)

Svar #2
18. januar 2010 af Roman Garcia

Jeg ved ikke, hvor meget snittet vil falde. Det er korrekt, at der var forholdsvis høje ansøgertal sidste år, men det var mest i forhold til året før. Umiddelbart vil det falde lidt, men jeg tror nu ikke, at det vil falde specielt meget. Hvis man kigger på tidligere adgangskvotienter og ganger dem med 2-års reglen, så får man næsten sidste års gennemsnit.


Svar #3
20. januar 2010 af ac.flem (Slettet)

 Jeg tror at snittet falder lidt til sommer, men hvis jeg skal ind skal det falde med næsten halvanden karakter, og det synes jeg er en lidt urealistisk forventning at have - det er i hvert fald ikke ngoet jeg tør satse på. 

Mangler dog stadig at finde ud om jeg skal prioritere KU eller AU højest.... hmm..


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. januar 2010 af Djemba (Slettet)

Mit umiddelbare gæt vil være at det falder fra 10.5, til omkring 10.1. Tror ikke den kommer under 10.


Svar #5
20. januar 2010 af ac.flem (Slettet)

Ja, det hjælper desværre ikke så meget.. Dumme karakterer...

Jeg har fundet en del kilder, blandt andet herinde, der siger at der i Århus er mere fokus på økonomi og metode, mens der i København er mere fokus på international politik og sociologi. 

Jeg er glad for matematik og fik gode karakterer i gymnasiet, men økonomi var helt klart det i samfundsfag der voldede mig mest problemer, og selvom jeg synes en matematisk grundlag er meget relevant og vigtigt indenfor en samfundfaglig uddannelse  - er min interesser i langt højere grad indenfor international politik - og det er også der jeg gerne vil specialicere mig.

Er det så en dårlig ide at satse på AU? 


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. januar 2010 af Djemba (Slettet)

Jeg har fundet en del kilder, blandt andet herinde, der siger at der i Århus er mere fokus på økonomi og metode, mens der i København er mere fokus på international politik og sociologi.

Det er også, hvad jeg hører, når folk skal udtale sig specifikt om studiet.

Økonomi er jo heller ikke en nem størrelse, men jeg vil dog vove den påstand at, hvis du fik gode karakter i matematik i gymnasiet og i øvrigt kan det samfundsfaglige, hvad angår international politik og sociologi, så vil du også kunne komme langt på vilje og diciplin og de kompetencer du givet vis i forvejen besidder,

Ellers kunne du overveje sociologi-studiet?


Brugbart svar (1)

Svar #7
20. januar 2010 af Roman Garcia

Djemba skrev: "Mit umiddelbare gæt vil være at det falder fra 10.5, til omkring 10.1. Tror ikke den kommer under 10."

Jeg vil give dig ret i, at adgangskvotienten formentlig ikke falder til under 10. Dog tror jeg heller ikke, at den falder fra 10,5 til 10,1. Det er lige i overkanten. Når man kigger på adgangskvotienterne falder de ofte max. 0,2, med mindre der er andre specielle omstændigheder. Det vil altså sige at kvotienten formentlig ikke kommer under 10,3. Selvom optagelsestallet var lidt højt sidste år, så var det ikke så markant højere end andre almindelige år, at det efter min opfattelse kan begrunde et fald ned til 10,1.

Men det er jo kun gisninger, og resultatet foreligger først om et halvt år.


Brugbart svar (1)

Svar #8
20. januar 2010 af Djemba (Slettet)

Men det er jo kun gisninger, og resultatet foreligger først om et halvt år.

Men det skal ikke fralægge os lysten til at gætte:) Jeg tror desuden, at du formentlig får ret, har nok været lidt for positiv anlagt.

Under alle omstændigheder kan det næsten med sikkerhed siges at den ikke vil falde under de 10. Nu har kravet om matematik-B været der i et par år og derfor får man ikke noget rabat på den konto.


Svar #9
20. januar 2010 af ac.flem (Slettet)

#6

Ellers kunne du overveje sociologi-studiet?

Av, den uddannelse har jeg faktisk lidt (valgt) at se forbi. Men med sociologi kan man vel heller ikke specialicere sig i forhold til international politik?

Mine overvejelser var også mere i forhold til om det er fjollet at vælge AU fremfor KU, hvis jeg det betyder jeg får mindre undersvisning i International poltik. 


Brugbart svar (2)

Svar #10
20. januar 2010 af Cecimort (Slettet)

Link til opbygningen af statskundskab på AU: http://studieguide.au.dk/bachelor_dk_struktur.cfm?fag=5000

Og til KU: studier.ku.dk/bacheloruddannelser/statskundskab/

Her kan du se, at vi på AU har International Politik som fag på 4. semester, så frygt ej, det er tilstede.. :)

Du kan også se, at faget på de to universiteter mere eller mindre har samme faggrupper, blot lagt på forskellige semestere. Derudover er det altid muligt at specialisere sig i den retning, du ønsker. Men hvis dit hjerte for alvor banker for international politik, så er det nok a la RUC's Internationale studier du skal gå i retningen af, men du skal gøre op med dig selv, om du kan klare deres megen gruppearbejde.

Puha, jeg kan læse, at du har været hos en femte semester studerende - det er det år med den offentlige forvaltning og off politik. Selvfølgelig sender de rundt med de studerende, der har meldt sig, men en femte semesterstuderende er måske et dårligt valg.Jeg er godt nok kun på mit første år, men jeg ser på femte semester som noget, der bare skal klares - forvaltning er RIGTIG tungt, så; jeg kan godt forstå, hvis du ikke føler dig helt tilpas med det, når du kommer som helt ny og har fulgt de fag i en dag... :)

Mht at flytte fra København til Århus, så har jeg selv gjort det samme netop af de samme grunde som du lister op, så jeg er vel en slags eksil-københavner.. ;)

Min foreløbige oplevelse er, at det helt klart har været udbytterigt. Selvfølgelig er København hovedstaden, og der er mange ting der, du ikke finder i Århus. Men omvendt har Århus også en helt anden atmosfære og er brandhyggelig, og studiemiljøet tror jeg ikke, du finder andre steder. Men det kommer helt an på hvilket temperament du har.

Skriv gerne en privatbesked til mig, eller spørg om uddybning hvis du vil vide mere om skiftet fra Kbh til Århus.. :)

Det er altid muligt at komme ind og overhøre undervisningen på instituttet, og jeg vil helt klart anbefale dig at tage til åbent hus her til februar/marts (det præcise tidspunkt husker jeg ikke) hvor dit indtryk af AU kan være med lidt mere nystartede øjne end da du var med en 5.semester studerende. (Man kan vidst få en en-dagsrejsebillet med DSB-orange, der gør turen lidt billigere end hvis man rejser ad to dage).

Det blev lidt langt, men jeg håber det giver mening.. :)


Svar #11
20. januar 2010 af ac.flem (Slettet)

 #10, tusind tak for svar, det var lige der jeg ville hen:)

I København har de international politik i femte semester, og var heldig at være til en forelæsning som de skulle podcaste på internettet for netop at vise kommende studerende hvordan studielivet var, så de cuttede lidt ned på hardcorenessen. Så det var også lidt derfor jeg blev bekymret over ikke at føle "yes!". Jeg har tænkt virkelig meget over det siden jeg var derinde i November, men bliver ved med at komme frem til at statskundskab sgu er det rigtige for mig. Måske også fordi jeg ikke rigtig kan finde noget reelt alternativ - som du siger lyder Internationale studier på RUC super spændende, men jeg tror ikke  at deres undervisningsform er noget for mig - og af andre årsager er heller ikke sociologi, økonomi og jura tiltrækkende.

Jeg skal ud og rejse fra starten af februar og kan defor desværre ikke nå ind til nogle åbent hus dage. Er også helt overbevist om at Århus er en federe studieby end København, ombestemmer for hvad jeg vil satse på hvert øjeblik! Det er ikke til at bære;) 

Hvilke studier havde du overvejet andre end statskundskab, hvis nogle? Og hvordan endte du i Århus?


Brugbart svar (1)

Svar #12
20. januar 2010 af Cecimort (Slettet)

#11 - Hvis du har den mavefornemmelse, at statskundskab er for dig, så synes jeg du skal gå efter den. Husk, at der altid er mulighed for at stoppe og begynde på et nyt studie. Hvilket kan lede lidt til dit næste spørgsmål.. :)

Jeg har i mange år vidst, at mine evner og interesser ligger i det samfundsvidenskabelige felt, så da jeg skulle til at vælge var en del uddannelser i spil: Sam-bas på RUC, Ha(psyk) - Erhvervsøkonomi & psykologi på CBS, samt Statskundskab på hhv KU og AU.

Jeg endte faktisk med at starte på ha(psyk), da økonomisk sociologi,som ha(psyk) lidt kan sammenlignes med, virkede rigtig spændende med dets inddragelse af økonomien i det samfundsmæssige perspektiv ift personale/virksomhedsstyring. Jeg nåede at gå 2-3 måneder der, før jeg fandt ud af, at det altså ikke lige var dén gren af samfundsvidenskaben jeg skulle være i, og endte så med at søge statskundskab. I forhold til sam-bas, blev det valgt fra, da det er for (meget) generelt og for lidt specifikt til mig, plus der er meeeget gruppearbejde (hvilket jo er fint for nogle.. :) )

Jeg kendte ikke et øje i Århus - ingen familie eller venner, men endte med at putte Århus øverst på prioriteringsskemaet, fordi jeg havde hørt rigtigt meget godt om studiemiljøet i Århus, hvilket er blevet bekræftet efter at have været her i et halvt år. Det var også, som dig, et ønske om at få noget nyt under huden, prøve sig selv af og få nogle nye venner (ikke at der er noget i vejen med de gamle, dog! ;) ).

Hvis dine spekulationer går på, hvordan det vil være at flytte væk fra ALT, så kan jeg kun sige, at København altså kun er 2½ time væk i toget - selv min meget "jeg hader alt ved Jylland og Århus fordi den har taget min bedste veninde"-veninde, er blevet forelsket i byen og synes ikke det er så langt væk igen.. :)

Det er altså helt ok at vælge forkert, så hvis du føler at statskundskab er dig, og du senere efter at have gået der på første semester finder ud af, at det ikke er dig, så er det fuldt ud legitimt at vælge igen!

Samtidigt er det også værd at nævne, at der også er mulighed for at blive overflyttet til KU efter bacheloren, så du binder dig ikke nødvendigvis til 5 år i det jydske.

Jeg håber, jeg har fået svaret dig på det hele


Brugbart svar (1)

Svar #13
20. januar 2010 af Cecimort (Slettet)

Lige en sideerfaring: Hvis du både ansøger til KU og AU, så vil det være en fordel for dig, hvis du søger bolig i begge byer, da Århus har skræmmende få ungdomsboliger og lejlighederne er ret dyre ift størrelsen (brug kollegie8000.dk). Man kan altid sige nej til et boligtilbud.. :) En af pigerne fra mit hold kom ikke ind på KU som hun havde regnet med, og fik svaret om studieplads i Århus (og afslag til KU) d. 31/7 med studiestart i den anden ende af landet d. 24 - hun måtte takke ja til en alt for dyr lejlighedog lever nu af knækbrød og smøreost...


Svar #14
21. januar 2010 af ac.flem (Slettet)

# Cecimot: igen, mange tak for svar:)

Det er dejligt at høre en nøgtern holdning til sagerne fra en anden eksilkøbenhavner! Alle andre synes bare jeg skal blive af københavn, men de lægger heller ikke så meget skjul på at det kun er  af personlige årsager. Nu gælder det bare om at overveje situationen. Har lige skrevet en motiveret ansøgning til optagelse på kvote 2 på KU, så det bliver nok første prioritet - men jeg kan jo altid ændre prioriteringslisten hen af vejen, hvis jeg vælger at joine dig på de jydske heder. 


Brugbart svar (0)

Svar #15
28. december 2013 af sødemarie (Slettet)

nu er det flere år siden du skrev denne tråd, men jeg har med forbløffelse læst den igennem, fordi jeg idag står i helt samme situation som dig. Så må jeg have lov at spørge, hvad du endte med at vælge og hvor du står idag? 


Skriv et svar til: Hjælp til statskundskab, AU og KU

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.