Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

makroøkonomi

06. februar 2010 af støberen (Slettet)

nogle der kan hjælpe?? er lidt i tvivl om, kapitaloverførsler (34) skal lægges til eller trækkes fra. i andre eks. står der minus foran, men på den anden side, står der til udlandet. så jeg er i tvivl

Tekst
mia.kr.
Bruttonationalprodukt i markedspriser
1.734
Import af varer og tjenester
911
Eksport af varer og tjenester
951
Renter og udbytter samt lønninger (netto) til udlandet
34
Private forbrug
851
Private investeringer (brutto)
349

Offentligt forbrug
463
Offentlige investeringer (brutto)
31
Produktionsskatter (netto) (skøn)
113
Forbrug af fast realkapital (skøn)
62
Vis ved kommenterede udregninger størrelsen af:
1) Bruttofaktorindkomsten
2) Nettonationalindkomsten i faktorpriser
3) Samlet indenlandsk opsparing, brutto
4) Samlet indenlandsk opsparing, netto
5) Overskud på betalingsbalancens løbende poster


Brugbart svar (3)

Svar #1
06. februar 2010 af Exupery (Slettet)

De skal lægges til. Ofte er de dog negative, så det forklarer nok, hvorfor der af og til er minus foran.

Har du ikke produktskatter, netto oplyst?


Svar #2
06. februar 2010 af støberen (Slettet)

kun produktionsskatter på 113. det er faktisk hele opgaven, der er kopieret

så i de udregninger, der er behov for det, lægger jeg altså de 34 oveni bnp (Y) på 1734?

kunne du eventuelt vise mig, hvordan de summer op. jeg får en dif, uanset hvordan jeg bærer mig ad??

på forhånd tak


Brugbart svar (3)

Svar #3
06. februar 2010 af Exupery (Slettet)

Jeg kan bare ikke lige se, hvordan du skal lave 1).

Vi har jo, at:

i) BVT=BNP-produktskatter, netto

ii) BFI=BVT-produktionsskatter, netto

Mens BFI dog også kan betragtes som:

iii) BFI=Aflønning af ansatte+bruttooverskud af produktionen og blandet indkomst.

Den sidste definition kan du ikke umiddelbart bruge til så meget (i opgave 1)!) og i den første, mangler du produktskatterne..

Jeg regner med, at du er i gang med at regne NNI ud? Du har BNI som:

iv) BNI=Bruttooverskud af produktionen og blandet indkomst+aflønning af ansatte+produktionsskatter, netto+renter og udbytter samt lønninger (netto) til udlandet

Det kan vi altså også udtrykke, jf iii) som:

v) BNI=BFI+produktionsskatter, netto+renter og udbytter samt lønninger (netto) til udlandet.

Så det hænger altså lidt på BFI, men det har jeg ikke lige nogen god idé til.

NNI fremkommer i øvrigt som størstedelen af nettobegreberne i natonalregnskabet ved at fratrække forbruget af fast realkapital, således:

vi) NNI=BFI-forbrug fast realkapital 


Svar #4
06. februar 2010 af støberen (Slettet)

1: Y – T = 1734 – 113 = 1621
2: Y + Løn, renter og udbytter = 1734 + 34 = 1768 (BNI)
BNI – forbrug af realkapital (afskrivninger) = 1768 – 62 = 1706 (NNI)
NNI – T = 1706 – 113 = 1593 (NNI fp)
3: B.opsparing = Y – C – G = 1734 – 851 – 463 = 420
4: N.opsparing = Y – C- G – afskrivninger = 420 – 62 = 358
5: Overskud = E – I + løn, renter og udbytter = 951 – 911 + 34 = 40
 

det er hvad jeg har so far


Brugbart svar (3)

Svar #5
06. februar 2010 af Exupery (Slettet)

Ah, så fik jeg lige slået op i bogen.

1)

Vi har, at:

Produktionsskatter, netto=produktskatter, netto+andre produktionsskatter, netto.

Dermed er det givet, at BFI findes som:

BFI=BNP-produktionsskatter, netto

BFI=1.734-113=1621 mia. kr.

2)

For at beregne NNI, er det nødvendigt at kende BNI. Denne er givet ved:

BNI=BFI+renter og udbytter samt lønninger (netto) til udlandet

da det hele skal regnes i faktorpriser (hvorfor produktskatterne, netto ikke skal tillægges).

BNI=1621+34=1655

NNI er givet ved:

NNI=BNI-forbrug af fast realkapital

NNI=1655-62=1593 mia. kr. (målt i faktorpriser)

og resten ville jeg skrive op ligeledes. Især fordi det virker som om, du roder lidt rundt i forkortelserne.. I står eksempelvis for investeringer, mens M er for import.

Du må undskylde, at jeg ikke lige var vågen over for produktionsskatterne, netto!


Svar #6
06. februar 2010 af støberen (Slettet)

1: Y – T = 1734 – 113 = 1621


2: BFI + Løn, renter og udbytter = 1621 + 34 = 1655 (BNI)

BNI – forbrug af realkapital (afskrivninger) = 1655 – 62 = 1593 (NNI)
NNI – T = 1593 – 113 = 1480 (NNI fp)


3: B.opsparing = Y – C – G = 1734 +34 – 851 – 463 = 454


4: N.opsparing = Y – C- G – afskrivninger = 454 – 62 = 358


5: Overskud = E – M+ løn, renter og udbytter = 951 – 911 + 34 = 40

er du enig i dette??

hvilken bog har du?? jeg har principle of economics (frank/bernanke) og der er ikke meget om begreberne

netto og fakta-priser. hvad skal med hvor - og ikke :-))


Brugbart svar (3)

Svar #7
06. februar 2010 af hkfrand (Slettet)

Så vidt jeg kan se er der lidt forvirring omkring begreberne.

I min verden er BNI IKKE BFI + renter til udlandet, men derimod BFI - renter til udlandet. Derefter kan vi så finde NNI ved at trække forbrug af fast realkapital fra.

Vi kan også gå en anden vej og finde nettofaktorindkomsten ved at tage BFI - forbrug af fast realkapital. Derefter kan vi tage NFI - renter til udlandet og får så NNI i faktorpriser.


Brugbart svar (3)

Svar #8
06. februar 2010 af hkfrand (Slettet)

Desuden,

Hvordan får i begge 2: 951 – 911 + 34 til 40. Der er vist gået noget galt i udregningen der. ;-)


Svar #9
07. februar 2010 af støberen (Slettet)

jeg har sådan en sjov matrix, jeg ikke kan kopiere, ellers ville jeg vise den. så kunne vi få styr på begreberne. det er lidt

frustrerende det her. grunden til kapitaloverførslerne ikke er trukket fra, er: de er positive!! og det stemmer. har checket med danmarks stat. overskud på den konto = 34 milliarder. det er faktisk danmarks nationalregnskab fra 08

og så har du selvfølgelig ret 951 - 911 + 34 = 74


Brugbart svar (3)

Svar #10
07. februar 2010 af Exupery (Slettet)

Du skal vel i så fald så skrive:

951-911-(+34)=951-911-34=74

...

Jeg slog op i min bog, hvor jeg fandt en fin tabel:

"Tabel 4.4. Konto for allokering af primær indkomst

1. Bruttooverskud af produktion og blandet indkomst

2. Aflønning af ansatte

3. Produktions- og importskatter minus -subsider

4. Formueindkomst fra udlandet, netto

5. Bruttonationalindkomst, BNI (1+2+3+4) 

hvor af formueindkomster til/fra udlandet omfatter renter af alle lån optaget i udlandet af danske enkeltpersoner, selskaber og det offentlige samt udbytter af danske selskaber til udenlandske moderselskaber, aktie- eller anpartsindehavere o.l. På en tilsvarende måde indgår fremgår renter og udbytter fra udlandet som indtægt for danske långivere, moderselskaber osv. "

Det var på baggrund af det, jeg ville have lagt dem til.


Svar #11
09. februar 2010 af støberen (Slettet)

hej thomas

takker mange gange for hjælpen

j1s


Brugbart svar (3)

Svar #12
22. februar 2010 af plysflue (Slettet)

Jeg sidder med den samme opgave og finder en del forvirring omkring spørgsmål 2, da der på siden er givet flere forskellige løsninger.

Jeg har selv fundet frem til at NNI er 1593 mia. kr. Men er i tvivl om dette er korrekt?


Svar #13
25. februar 2010 af støberen (Slettet)

hej mia

min lærer gennemgik den igår. de 34 milliarder skal trækkes fra. hvis de var positive (overskud overfor udlandet!!) ville der stå: -34

altså bnp - (-34) og ville så blive lagt til p.g.a fortegnsskift. jeg har været langt omkring, men ikke helt derude :D. så hvis jeg husker rigtigt, skal dit NNI være 34 lavere, men jeg har ikke opgaven her

J1s


Skriv et svar til: makroøkonomi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.