Historie

Eksamensprojekt: His B + Rel C

04. marts 2010 af Fantasibarn (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er på sidste år i min hf, og skal til at lave eksamensprojekt i ovenstående to fag. Jeg har lidt svært ved at finde et emne, og håbede I kunne komme med til inspiration og gode råd.


Mine ideer indtil videre:

- Folketro igennem historien
- Overtro eller religion igennem historien
- Huntington igennem tiderne (fx asetro-->kristendom, islam-->kristendom, religion-->ateisme)

- Folketro?

Kom frisk med gode input til hvordan jeg kan dreje sådan en her opgave :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. marts 2010 af Tutoren (Slettet)

Overtro og religion lyder spændende. Du kan stille spørgsmålet "Hvornår er noget overtro?" Man kan jo sige at al religion også er overtro, for der er jo ingen der i princippet VED om det er rigtigt. Svaret kunne være at overtro er noget der bevæger sig udenfor det etablerede, udenfor fletallet, udenfor det stats- eller samfundsanerkendte.

Fortæl hvordan man har brugt religion til at undertrykke folk med, ved at sige at det de troede på "bare" var overtro, at latterliggøre andre for deres tro.

I middelalderen i danmark troede nogle (de fleste)seriøst på at hvis man kiggede på et billede af Skt Christoffer, så kunne man ikke dø den dag. Det var anerkendt af kirken, så det var ikke overtro ;-)

Andre troede på at hvis man strøg sine vorter med et stykke flæsk og så gravede det ned ved midnatstid og fuldmåne i fuldkommen tavshed, så slap man af med vorterne. Det var ikke anerkendt af kirken og derfor var det overtro..

Begge eksempler er lige vanvittige, men det ene var ikke overtro og det andet var......og sådan kan du jo så skrive en opgave om hvem/hvad der bestemmer hvad der er overtro og hvad der ikke er. Du kan fortælle om hvordan kirken prøvede at tilpasse sine meninger for at få folk til at tro på hvad de sagde og om hvordan man erstattede gamle guders navne med f eks Jomfru Maria - sådan at kirken ikke blev sur på en og straffede  en når man sagde en besværgelse, f eks denne for gravide kvinder hvor fødslen trak lidt ud:

Moder Maria, lån mig nøglerne dine, at jeg kan åbne lænderne mine...

Håber du kan bruge det.

Mvh

Tutoren


Skriv et svar til: Eksamensprojekt: His B + Rel C

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.