Filosofi

John Locke

01. juni 2010 af Djemba (Slettet)

Statens opståen ifølge John Locke?

Nogle der kan hjælpe her? Evt. komme med et godt link.

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. juni 2010 af Dajuf (Slettet)

denne side kan du finde et par links til filosofi (ikke mange, hvis du har et godt, må du meget gerne skrive). Siden linker bl.a til dette leksikon, hvor der står følgende om John Locke:

Fra Systimes filosofileksikon:

Locke
John Locke (1632-1704). Engelsk filosof.
Locke er den første af de klassiske empirister. I modsætning til Descartes tror han ikke på, at vi har medfødte ideer, men at vores bevidsthed må sammenlignes med en ubeskrevet tavle, en tabula rasa, som efterhånden udfyldes af sansning og refleksion, som er de to kilder til erkendelse. Refleksion vil sige at bevidstheden retter sig mod sin egen aktivitet. Både sansning og refleksion leverer en række simple ideer, som af forstanden kan kombineres til sammensatte ideer. Genstande påvirker vores sanseorganer pga. særlige kræfter (powers) og fremkalder derved ideer, der repræsenterer genstanden. De primære sansekvaliteter, som angår genstandens gennemtrængelighed, form, udstrækning og bevægelighed fremkalder ideer, der ligner genstanden, mens de sekundære kvaliteter, som fx farve, lugt og smag, ikke ligner noget ved genstanden, idet genstanden ikke i sig selv besidder farve, lugt, smag, selv om der må være noget i genstandens struktur, der fremkalder ideerne i den sansende bevidsthed.
Lockes erkendelsesteori kaldes repræsentativ realisme, fordi genstanden har selvstændig eksistens, og fordi ideerne ikke som i naivrealismen er identiske med genstanden, men blot repræsenterer denne.
Lockes politiske filosofi fik stor indflydelse på liberalistisk tænkning og dennes udvikling. For Locke var menneskene i naturtilstanden frie og lige med uindskrænket ret til egen person og til frugten af eget arbejde. Retten til frihed og ejendom var ifølge Locke sikret i naturretten, hvis indhold kunne indses af enhver ved hjælp af fornuften. Lockes tanker har præget såvel den amerikanske forfatning fra 1776 som den franske revolution i 1789.
Fordi lovgivningen efter Lockes mening bør være udtryk for alles vilje, foreslog han en tredeling af magten, som foregreb Montesquieus opdeling af magten i den lovgivende, den dømmende og den udøvende, som det kendes fra moderne demokratier

http://bogwebs.systime.dk/Fagbank/filosofi/leksikon/Default.htm


Brugbart svar (1)

Svar #2
30. maj 2011 af brenderlove (Slettet)

Slettet

Skriv et svar til: John Locke

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.