International økonomi

IØ B eksamen, problemformulering globalisering

16. juni 2010 af Bastus (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej StudiePortalen

 

Jeg har her til morgen trukket spørgsmål 2, globalisering.

Jeg er godt inde i faget fagligt og ønsker at holde eksamen på et højt fagligt niveau. Jeg er dog kommet i tvivl om hvilken problemformulering jeg skal arbejde ud fra. Der er selvfølgelig nogle oplagte - hvad er globalisering, hvad betyder globalisering for Danmark osv. - men niveauet bliver for lavt.

 

Bilagene er følgende:

Bilag 1: "Globalisering: Der er penge i globaliseringen" Jyllands-Posten 29/1-08. Artiklen har primært fokus på at de danske husstande sparer penge pga. globaliseringen, Kina spiller en voksende rolle og at fordelene ved globalisering vil accelerere.

Bilag 2: "Danske virksomheder har 520.000 ansatte i udlandet" Børsen 14/4-10. Denne artikel kommer ind på at danskerne har mange veletablerede afdelinger i udlandet, og er samtidig gode til at skabe vækst på baggrund af dette, hjemme i Danmark. Dog skal vi passe på udviklingen, så vi bliver ved med at kunne drage fordel af det herhjemme.

Bilag 3: "Danske virksomheder hænger fast i gamle eksportvarer" Ugebrevet A4 29/3-10. Fokus er her primært at mange danske virksomheder er dårlige til at se udviklingen i samfundet, og derfor ikke når at drage fordel af de voksende udenlandske markeder. Den eksplosive udvikling af middelklassen i Asien bliver understreget som vigtig, og ikke kun i de store, velkendte metropoler som Shanghai og Beijing.

Bilag 4: "Globalisering er en fordel for Norden" Information 21/5-10. Kort artikel som fortæller om WTO-chef Pascal Lamys besøg i Danmark. Han roser Norden for bl.a. solidaritet og Danmark for klimatopmødet. Han understreger vigtigheden af investeringer i vækstpolitik for langsigtet udvikling, og sætter spørgsmålstegn ved om vores dyre velfærdsmodel kan opretholdes i fremtiden.

Bilag 5: Figurer. Først en figur som sammenholder den samlede verdenshandel med den samlede BNP. 1970 er indeks 100, BNP er i 2010 på indeks 300 mens verdenshandel er på indeks 600. Anden figur er de tre globaliseringsfaser. Tredje figur er en sammenligning af timelønnen for en dansk, ungarsk og kinesisk arbejder. Danskeren tjener i gennemsnit 180 kr./timen, den ungarske 37 kr./timen og den kinesiske 11 kr./timen

 

På forhånd mange tak for jeres hjælp, jeg håber at I kan komme med relevant input.


Svar #1
16. juni 2010 af Bastus (Slettet)

Update: Jeg har tænkt på noget lignende: "Jeg vil undersøge hvordan globaliseringen har påvirket nutidens samfund, og hvordan denne udvikling vil fortsætte, fra et dansk perspektiv." Jeg er dog i tvivl om det er muligt at hive den op på et fornuftigt niveau, der i hvert kan fald kan lægge grund til et solidt 10-tal.

Jeg hører meget gerne fra jer.


Svar #2
16. juni 2010 af Bastus (Slettet)

Update #2: Jeg er færdig. Problemformuleringen blev til "Redegør for begrebet globalisering og vurder fordele/ulemper herved. Analyser globaliseringens påvirkning på den danske konkurrenceevne, og kom med forslag til hvordan den kan styrkes." hvis nogen overhovedet skulle have interesse.


Skriv et svar til: IØ B eksamen, problemformulering globalisering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.