Samfundsfag

Definition på ideologier.?

18. juni 2010 af Mamic2 (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hej derude! :^)

Jeg ville høre om i kunne give mig nogle definitioner på følgende ideologier:

- Liberalisme.

- Konservatisme.

- Socialisme.

- Kommunisme.

- Fascisme.

Mange tak. Jeg skal nemlig bruge denne viden til eksamen. 

Hilsen Mathias. :^)


Brugbart svar (6)

Svar #1
20. juni 2010 af Whoopedazz (Slettet)

Liberalisme
da.wikipedia.org/wiki/Liberalisme

Liberalisme er en ideologi som går meget op i at det enkelte individ er stærkt og at det kan klare sig selv. Ideologien var en reaktion på det feudale samfund (med den enevældige konge). Liber betyder fri.
Konkurrence er styrende, og den bygger på at ulighed skaber motivation. Dvs. at du er din egen lykkes smed, og at du har en gulerod for næsen på den måde at du ved at det er muligt at blive 'rig'. De ønsker at pengene skal være i borgernes lommer, og derved en minimalstat. Lars Løkke Regeringen bygger på den nyliberalistiske ideologi som bla. Anders Fogh Rasmussen 'udformede'.
Legitimerende / Progressiv.

Konservatisme
da.wikipedia.org/wiki/Konservatisme

Konservatisme er en ideologi som stammer fra en reaktion på liberalismen. Conservare betyder bevare. De ønsker (som navnet hentyder) at alting er som det nu engang har været, og er derved regressiv. Mennesket er (i strid med liberalismens tankegang) svagt og ufornuftigt, og har derfor brug for autoriteter (familien/faderen, staten og i sidste ende gud).

Socialisme
da.wikipedia.org/wiki/Socialisme

Socialismen stammer tilbage fra midten af 1800-tallet som kritik af liberalismen, med deres oprør mod arbejdernes rettigheder. De ønsker en "maksimalstat", altså en stat hvor pengene er hos staten og at de derved har størst 'magt'. "Enhver yder efter evne og nyder efter behov"
Progressiv / legitimerende

Regressiv = vil tilbage til det der var engang
Legitimerende = vil have det som det er nu
Progressiv = ser frem mod noget nyt

Kommunisme
da.wikipedia.org/wiki/Kommunisme

Udgangspunktet i den kommunismen er, at alle mennesker har lige ret til at få sine behov tilfredsstillet, og at det derfor gælder om at skaffe den størst mulige lighed i adgangen til de materielle goder. Helt eller delvist at fjerne privatejendomsretten. Alt i alt er den kommunistiske tankegang den at en gadefejer skal have samme løn, som en direktør i et firma... En direktør i et firma er et utroligt dårligt eksempel, da man ikke ønsker autoriteter i kommunismen; alle skal være lige. Den deler lidt den samme tankegang (dog i noget overdrevet forstand) som socialismen, "Enhver yder efter evne og nyder efter behov".

Facisme
da.wikipedia.org/wiki/Facisme

Facismen bygger på en stærk kritik af de klassiske ideologier, og fornægter dermed socialisme, liberalisme og demokrati. Den kræver ubetinget lydighed af alle. samme organisme tænkning som konservatisme, i det at individerne er svage. Altså noget der også ligner nazisme.
”Den fascistiske læres hovedprincip er opfattelsen er staten: dens væsen, dens opgave, dens mål. Staten er for fascismen det absolutte, over for hvilket enkeltmennesker kun er relative.” citat af Benito Mussolini.

---
Linkene er til for at du kan læse mere. Da disse ideologier er så udbredte er det meget nemt at finde noget om, så synes du burde have startet med at google og læse definitionerne af dem på Wikipedia (eller andre steder) før du spørger til råds herinde.. Men nu har jeg ihvertfald givet dig mine definitioner, håber du kan bruge dem :)

Oliver C.

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. december 2012 af Hrang (Slettet)

"Mange tak. Jeg skal nemlig bruge denne viden til eksamen"

Ja, det skal du da i høj grad. Og hvis du ikke HAR denne viden, så har du da vist store problemer? Det bliver ikke mere grundlæggende?

Er der ingen grænser om hvor grundlæggende ting, man kan spørge om?

Just fucking google it.


Skriv et svar til: Definition på ideologier.?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.