Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Elasticitet

17. september 2010 af MissHoney (Slettet)

 Hej Allesammen. Jeg er lige startet med kursus til VØ, og dermed også med at løse nogle opgaver

Jeg håber I kan hjælpe mig med at løse dem. Det skal lige siges at jeg synes at det er rigtig svært, og derfor beder om I kan være detaljeret.

A) Lad markedets udbud være beskrevet ved: Q = 0,4P^1,06

- Hvad er udbudets priselasticitet.?

B) Hvad er effekten på den udbudte mængde af en 1 % stigning i prisen.? 

Hvis efterspørgsels elasticiteten er -4, hvad er så effekten af en 10 % stigning i prisen på den afsatte mængde.?

Håber der er nogle som vil guide mig igennem.


Brugbart svar (2)

Svar #1
17. september 2010 af Economist (Slettet)

A)

Udbuddets priselasticitet er jo givet generelt ud fra formlen

ElpQ=p/Q(p)*dQ/dp,

så du har specifikt, at

ElpQ=p/(0,4*p1,06)*0,424p0,06,

der kan forkortes til

ElpQ=1,06.

b)

Priselasticiteten fortæller generelt, at hvor meget relativt (i dette tilfælde) udbuddet vil ændre sig som følge af en stigning i prisen på én procent. Når priselasticiteten er ElpQ=1,06 fortæller det altså, at når prisen stiger med én procent, vokser udbuddet med 1,06 procent.

Efterspørgselselasticiteten fortæller derimod, hvor meget relativt efterspørgslen ændrer sig med, når prisen vokser med en procent. Hvis ElpD(p)=-4 er det altså klart, at hvis prisen stiger med én procent, falder efterspørgslen med 4 %. Stiger prisen med 10 %, falder efterspørgslen altså med 40 %.


Svar #2
17. september 2010 af MissHoney (Slettet)

 Har fået de samme resultater og du skal have mange tak for at du gad bruge tid på det. Men så er mit spørgsmål (måske rigtig dum, men stiller det alligevel) Hvordan kan du konkludere at den inten falder eller stiger..? 


Brugbart svar (2)

Svar #3
18. september 2010 af Economist (Slettet)

Se på fortegnet. Vi kigger altid på en stigning i p på én procent, da vi så har, at ElpQ=1,06 - altså et positivt tal - må udbuddet altså stige som følge af prisstigningen. Omvendt har vi for efterspørgslen, at ElpD(Q)=-4 - altså et negativt tal - hvorfor efterspørgslen må falde ved en stigning i prisen.

Det lyder vel også meget plausibelt? I økonomi opererer vi ofte kun med positive elasticiteter, dvs ofte har de i lærebøgerne valgt at tage den numeriske værdi af elasticiteten, så du ville godt kunne støde ind i, at ElpD(Q)=4. Medmindre andet er opgivet, vil det dog stadig være et udtryk for et fald i efterspørgslen på 4 % ved en prisstigning på én procent. Grunden til, at økonomer ofte ikke synes, at det er nødvendigt at skrive fortegnet er, at det kun er i meget sjældne tilfælde, at en prisstigning eksempelvis fører til en stigning i efterspørgslen for en vare. Hvis dette hænder, har du at gøre med noget så sjældent som et giffen-gode, og der er i økonomisk teori generelt tvivl om, hvorvidt sådan et overhovedet findes i virkeligheden. Forestil dig en vare, du ville købe mere af, hvis prisen steg. Det er vel ikke mange, du har det sådan med? Så af den grund er det ofte ganske naturligt at mene, at en prisstigning fører til et øget udbud og en faldene efterspørgsel, hvorfor fortegnene ikke er så vildt interessante. Da økonomer er dovne, fjerner vi dem bare, så har vi nemlig ikke dem at holde styr på.


Skriv et svar til: Elasticitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.