Naturvidenskabeligt grundforløb (NVG)

Erosion i en flod

27. september 2010 af hotlikehotsauce (Slettet)

 Hej alle :-D

Hvorfor sker der erosion i en flod?


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. september 2010 af mathon

Alle floder er konstant i gang med at omforme jordoverfladen. De udgraver deres egne dale, transporterer jord og klippestykker, aflejrer nye landskabsformer og omdanner til stadighed deres egne kanaler. Som led i denne proces bruger floderne enorme energimængder, som af nogle anslås til 100 gange de menneskeskabte energiprocesser. Energien stammer slet og ret fra flodernes fald.

Floderne afgiver indtil 97% af deres energi til forskellige former for friktion med luften, flodlejet og selve det oprørte vand. Ikke desto mindre bibeholder verdens floder tilstrækkelig med brugbar energi til i gennemsnit at fjerne over 1 ton jord og sten om året fra hver eneste km2 i terrænet. Disse mængder bevirker, at Jordens landoverflade daler 7-8 cm på 1000 år.

...............................................

Vanderosion
sker, hvor rindende vand fjerner løse partikler. Vand i floder og vandløb udøver mange steder en betydelig erosion af underlaget. Nogle mineraler opløses, mens sten, grus og sand transporteres med af det strømmende vand og eroderer brinkerne og bunden af vandløbet. I forbindelse med ekstraordinært stærk regn kan der ske en udbredt overfladeafstrømning ved siden af de normale vandløb. Denne situation kan resultere i kraftig jorderosion i landskaber bestående af løse sedimenter, navnlig i områder med større terrænhældning og med ringe plantedække, fx efter skovrydning. Herved sønderdeles overfladen af talrige store og små erosionskanaler, og værdifuld dyrkningsjord går tabt.
Langs kyster sker der en vedvarende fjernelse af materiale under påvirkning fra bølger og havstrømme, navnlig i forbindelse med stormsituationer. Mange steder er kysterosion et alvorligt problem.
 


Skriv et svar til: Erosion i en flod

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.