Kemi

Afstemning

17. november 2010 af SashaH (Slettet)

0         VII             VI          II

SO2 + MnO4- -> SO42- + Mn2+

Ladning

V= -1
H=0

S= 6 op
Mn= 5 ned

passer dette afstemte reaktionsskema??


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. november 2010 af badooo (Slettet)

Prøv at tælle antallet af O'er på hver side af reaktionspilen.


Svar #2
17. november 2010 af SashaH (Slettet)

Jeg er lidt i tvivl.

2 SO2 + MnO4- + H+ -> 2 SO42- + Mn2+ + H20

Så mangler der bare et 0 på venstre side?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. november 2010 af badooo (Slettet)

Du må ikke bare smide stoffer ind i ét væk. Afstem det ifølge redox-reglerne.

1. Reaktionsskemaet opskrives uden koefficienter. Der medtages kun stoffer, der indeholder atomer, der ændrer oxidationstal.
2. Oxidationstallene skrives over de atomer, der ændrer oxidationstal.
3. Det beregnes, hvor mange trin disse atomer oxideres (↑) eller reduceres (↓). resultatet skrives under reaktionsskemaet.
4. Ved hjælp af koefficienter afstemmes således, at der afgives og optages lige mange elektroner.
5. Ladningen afstemmes med H+-ioner, hvis reaktionen foregår i sur opløsning.
Ladningen afstemmes med OH–-ioner i basisk opløsning.
6. H og O afstemmes ved at tilføje vand på den ene side.
 

1. SO2 + MnO4- -> SO42- + Mn2+

2:

SO2: O har altid OT = -2, da der er 2 er deres samlede ladning -4. Molekylet er neutralt, derfor har S i dette molekyle OT = 4.

MnO4: Same as above for O, deres samlede ladning er -8. Molekylet har ladningen -, dermed må Mn have OT = 7

SO42-: Igen det samme for O, deres samlede ladning er -8. Molekylet har ladningen 2-, dermed må S have OT = 6

Mn2+: Ladningen er 2+, derfor har det OT = 2.

3: S ændrer sig: 6-4 = +2

Mn ændrer sig: 2-7 = -5

Dermed er det S der oxideres og Mn der reduceres.

4.

5SO2 + 2MnO4- -> 5SO42- + 2Mn2+

Så tæller vi:

Venstre side indeholder: 5 S, 2 Mn og 10+4 = 8 O.

Højre side indeholder: 5 S, 2Mn og 5*4 = 20 O

5.

Der afstemmes ved tilføjelse af vand:

5SO2 + 2MnO4 + 2H2O--> 5SO4 + 2Mn2+ + 4H+


Skriv et svar til: Afstemning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.