Fysik

Lektieguruer og andre genier, hjælp til fysik

22. april 2005 af olivia (Slettet)
Ioniseringen for kviksølv i grundtilstanden er 10,4 eV. Emissionsspektret for kviksølv indeholder blandt andet linier med bølgelængder på 140nm, 185 nm, 254 nm, 313 nm, og 579 nm.

a) beregn de tilsvarende fotoenergier.

Ved virkelig ikke hvad man skal gøre. håbede at der er en der vil hjælpe mig med at beregne fotoenergien for en linie, så jeg selv kan beregne de andre.

knus olivia

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. april 2005 af frodo (Slettet)

E=h*f=h*c/lambda

Svar #2
22. april 2005 af olivia (Slettet)

Frodo, kan du ikke være sød at komme med et regne eksempel. Når det kommer til fysik fatter jeg ikke noget.

Svar #3
22. april 2005 af olivia (Slettet)

altså jeg ved godt jeg skal bruge plancks konstant og hvad så?

Brugbart svar (0)

Svar #4
22. april 2005 af frodo (Slettet)

lad os tage fx.lambda=140 nm

E=h*c/f=0,663*10^-33 * 3*10^8/(140*10^-9)= 1,42*10^-18 J

Brugbart svar (0)

Svar #5
22. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#0: Der må helt præcist være tale om ioniseringsENERGIEN for kviksølv i grundtilstanden.

#3: Eksempel;
Emissionslinien i Hg-emissionsspektret svarende til fotonbølgelængden 579nm. Fotonenergi;

E = h*c/lambda = (6.626*10^(-34)J*s)*(2.998*10^8m/s)/(579*10^(-9)m) = 3.4308...*10^(-19)J ~ 2.14eV

Anm:
Anvendte approksimative værdier for Plancks konstant (h) samt lyshastigheden (c) i vakuum, til 4 betydende cifres præcision. Ønskes mere præcise værdier, kan disse søges i diverse tabelværker, men det ændrer ikke på facit, som skal anføres med 3 betydende cifres præcision.

//Singularity

Svar #6
22. april 2005 af olivia (Slettet)

Tak frodo

så lambda til 579 nm er bare:

E=h*c/f=0,663*10^-33 * 3*10^8/(579*10^-9)= 3,43*10^-19 J

Brugbart svar (0)

Svar #7
22. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#6: Ja, jævnfør #5. I opgaver om atomare spektre anvendes imidlertid ofte energienheden 'elektronvolt' (eV);

1eV = 1.60218*10^(-19)J

Prøv at konvertere energierne i joule (J) til elektronvolt.

//Singularity

Svar #8
22. april 2005 af olivia (Slettet)

hej singularity

tak for hjælpen, men lige et spørgsmål.
Når man har beregnet fotoenergien for 579 nm, og man har fået resultatet hvordan omregner du så til elektron volt?

Brugbart svar (0)

Svar #9
22. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#8: Brug konversionsfaktoren nævnt i #7.
1eV ækvivalerer 1.60218*10^(-19)J. I eksemplet i #5 får vi således;

E = 3.4308...*10^(-19)J =
(3.4308...*10^(-19)J)/(1.60218*10^(-19)J/eV) =
2.1413...eV ~ 2.14eV

//Singularity

Svar #10
22. april 2005 af olivia (Slettet)

tusind tak for hjælpen Singularity

Skriv et svar til: Lektieguruer og andre genier, hjælp til fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.