Kemi

Afstemning af et reaktionskema

04. april 2011 af Klogere (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej alle!

Jeg har fået stillet en opgave, hvor jeg skal vise, hvordan jeg afstemmer denne reaktion (ladningerne er markeret med parenteser): 

IO3(-) + I(-) --> I2

Jeg har fået oplyst, at den afstemte reaktion er:

IO3(−) + 5I(-) + 6H(+) --> 3I2 + 3H2O  

Som sagt, skal besvarelsen af opgaven indeholde afstemningsmetoden (og ikke bare afstemningen, som vi jo allerede kender). Jeg ved godt, hvordan man, ved hjælp af oxidationstal og ladning, afstemmer et reaktionskema, men alligevel har jeg problemer med opgaven. Jeg håber inderligt, I kan hjælpe mig i gang. 

Tusind tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. april 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Det tricky ved denne opgave er at begge ændringer i OT bliver foretaget af jod.

Du udregner altså først OT for jod på begge sider:

IO3-, OT: O = -II og I = +V

I-, OT = -I

I2, OT = 0

Altså at den ene jod går 5 ned og den anden går 1 op. Så afstemmer du på normal vis ved at gange koefficienterne ind, så der kommer til at være 1 IO3- og 5 I- og korrigerer selvfølgelig for at antallet af I-atomer er bevaret (dvs. 3 I2 på højresiden).

Husk at skrive at det hele foregår i et surt miljø (har jeg forstået ud fra løsningen). Resten går jeg ud fra at du selv kan finde ud af ;)


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. april 2011 af mathon

i oversigt
     se


Skriv et svar til: Afstemning af et reaktionskema

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.