Fysik

Magnetlygte på cykelhjul

08. november 2012 af AEBT (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej her er en fysik opgave, som jeg ikke er helt sikker på om jeg løser rigtigt:

Opgave 12 Magnetlygte (figure vedhæftet)
En permanent magnet er sat fast på cyklens eger. Når cykelhjulet drejer,
passerer magneten forbi en spole i lygten. Herved induceres et
spændingsfald, der får nogle lysdioder til at lyse.

 

Den permanente magnet er opbygget af tre magneter som vist på figuren til venstre.
 

En cyklist cykler med magnetlygten. Grafen til højre, som medfølger i bilag til
opgaven, viser størrelsen af magnetfeltet B målt på lygtens placering, når den
permanente magnet passerer spolen.
 

a) Bestem magnetens fart, når den passerer forbi spolen.


En spole i magnetlygten er forbundet til en rød lysdiode, hvis karakteristik er som
vist. På et tidspunkt i bevægelsen induceres spændingsfaldet 2,2 V.

b) Bestem den effekt, der afsættes i lysdioden, når det inducerede
spændingsfald er 2,2 V.


Magnetlygten indeholder en spole med 700 vindinger og tværsnitsarealet 0,8 cm2.
Magnetfeltet fra den permanente magnet er vinkelret på spolen. Man kan regne med,
at magnetfeltet er homogent på spolens plads, og grafen viser størrelsen af
magnetfeltet.
 

c) Bestem spændingsfaldet, der induceres i magnetlygtens spole til
tidspunktet t = 12 ms.

 

Jeg er ikke sikker på om jeg laver a) rigtig, det virker lidt for simpelt:

Af grafen kan vi aflæse, at det fra at magnet 1's centrum, til magnet 3's centrum passere spolen går 8 ms (dvs. de to bølgetoppe).
Størrelserne defineres
s13:=2.3*_cm = 0.023*_m    afstand mellem magnet 1 og 3's centrum
t13:=8*_ms = 0.008*_s         tid fra magnet 1 passere spolen, til at magnet 3 passere spolen
vmag=?                                farten, hvormed magneterne passere spolen

Vi kan nu finde farten, hvormed magneterne passere spolen som
vmag=((s13)/(t13)) = 2.875*((_m)/(_s))

Men kan det passe at man bare skal aflæse bølgetoppene? jeg er heller ikke helt sikker på hvad afstanden 2,3cm er men tror det er afstanden fra de to yderste magneters 'centrum'.

Vedhæftet fil: Bilag.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
08. november 2012 af hesch (Slettet)

a) Ser rigtig ud.


Svar #2
08. november 2012 af AEBT (Slettet)

De to andre opgaver løser jeg således:

b) Bestem den effekt, der afsættes i lysdioden, når det inducerede spændingsfald er 2,2 V.
Størrelserne defineres
Uindu:=2.2_V                        det inducerede spændingsfald
Pindu=?                                effekten der afsættes i lysdioden når der induceres Uindu
iindu:=25*_mA = 0.025*_A   strømstyrken når spændingen er Uindu

Vi kan finde Pindu som
pindu=uindu*iindu = pindu=0.055*_W
Der afsættes en effekt på Pindu=55mW når det inducerede spændingsfald er 2,2V.

c) Bestem spændingsfaldet, der induceres i magnetlygtens spole til tidspunktet t=12ms.
Størrelserne defineres
n:=700                                      antal vindinger på spolen
a:=0.8*_cm^(2) = 0.00008*_m^(2)    spolens tværsnitsareal
t:=12*_ms = 0.012*_s               tidspunkt
α:=90°                                     magnetfeltets vinkel på spolen
bt:=0*_T = 0                            størrelsen af magnetfeltet til tiden t
ΔΦ=?                                         fluxændring
Ut=?                                        det inducerede spændingsfald til tiden t

Af Faradays induktionsloven fås
Ut=n*((ΔΦ)/(Δt))
Først beregnes den magnetiske fluxtæthed gennem en plan flade
φ:=bt*a*abs(cos(α)) = 0
ut=n*((φ)/(t)) = ut=0
Den inducerede spænding er Ut=0V

Men kan det passe???

Jeg skal op til tavlen og gennemgå opgaven i morgen, så jeg vil gerne være sikker på, at den er rigtig...


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. november 2012 af hesch (Slettet)

B)  er forkert, fordi induktionsspændingen er en vekselspænding.  Funktionen Iindu( Uindu ) er stærkt ulineær, som det fremgår af diodekarakteristikken, så du må vel nærmest finde Pindu ved at integrerere Uindu*Iindu over en periode. De 2,2V antager jeg er effektivspændingen = spidsspændingen / √2, ud fra at vekselspændingen er sinusformet, eller hvad ?

Man kan jo så spekulere over, om den afgivne vekselspænding er ensrettet vha. en diodebro ?  Dette fremgår ikke af opgaveteksten.

PS:  Det er altså en lidt mærkelig opgave, med nogle ubesvarede spørgsmål.

Ad C):   Ingen kommentarer for nuværende, kræver lidt tid.


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. november 2012 af hesch (Slettet)

Ad C):  Nej, det er ikke rigtigt.  Som du selv skriver:

Af Faradays induktionsloven fås
Ut=n*((ΔΦ)/(Δt))

Kan også formuleres:

U(t) = dψv(t) /dt,      ψv = magnetisk flux * vindingstallet

Hvis ψv(t) nu skrives:  ψv(t) =  ψv,max* sin( ωt ) = 0,  for t = 12ms

så må U(t) = ψv*ω*cos( ωt )

Når sin(ωt) = 0, så må cos(ωt) = ± 1.

Altså må U( 12ms ) = 0 være forkert.  U(12ms) = ±Uspids, ( faktisk  -Uspids ).


Brugbart svar (2)

Svar #5
07. april 2013 af zidanee (Slettet)

Hej AEBT 

Kan jeg måske få lov at få opgaven da jeg også skal op til tavlen imorgen og kan simpelthen ikke finde ud af den?

På forhånd tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. april 2014 af lartpoutlart (Slettet)

#4 Hesch: er du muligt at du kan fortælle hvordan man bestemmer denne spænding? Er med på Faradays induktionsprincip, men hvordan kan man ud fra grafen bestemme B ud for t(12ms)? Umiddelbart ligner det at være 0 - men det giver ingen mening.


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. april 2014 af hesch (Slettet)

#6:  Grafen viser, at B(12ms) = 0 Tesla, men det er ikke B(t) der inducerer en spænding, men derimod dB(t)/dt.

Man skal finde fluxen, der er   Ψ = ∫A B(A) dA  ( ≈ B * A, hvis B(A) er konstant i hele spolens areal ).

Ψ har enheden Wb ( Weber ).  Altså  1 Tesla = 1 Wb/m2.

Herefter:  Fluxvindingstallet = Ψv = Ψ*n.

Til sidst:  U(t) = dΨv(t) / dt.


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. april 2014 af lartpoutlart (Slettet)

#7: Hvordan skal jeg finde/aflæse B (det forstår jeg ikke). Du siger: \Phi =B*A

B går fra at være -100 til 100. 

Til sidste er jeg med på, at man bestemme den inducerede spændingsforskel ved at sige:

U_{induktion}=N*\frac{\Delta \Phi }{\Delta t}


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. april 2014 af hesch (Slettet)

På grafen, vedhæftet #0, aflæser jeg grafen til at ligge mellem  -160 og +160mT.

Hvis jeg nu antager, at grafen er et udsnit af en sin-kurve, aflæser jeg:

B(t) = 160mT * sin( 785*t )  T                                  ( ω = 785 rad/s )

Ψ(t) = 0,8cm2 * B(t) = 12,8E-6 * sin( 785*t ) Wb

Ψv(t) = 700 vdg * Ψ(t) = 8,96E-3 * sin( 785*t ) Wb

U(t) = dΨv(t) / dt = 7,03 * cos( 785*t ) V   =>

U( 12ms ) ≈ 7 V


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. april 2014 af hesch (Slettet)

#9  Sidste linie:

U( 785*12ms ) ≈ 7 V


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. april 2014 af lartpoutlart (Slettet)

#9 Hesch: Det begynder at se mere klart ud, men hvor får du dette fra: "12,8*10^-6"

Ψ(t) = 0,8cm2 * B(t) = 12,8E-6 * sin( 785*t ) Wb


Brugbart svar (1)

Svar #12
12. april 2014 af hesch (Slettet)

B(t) = 160mT * sin( 785*t )  T                                  ( ω = 785 rad/s )

Ψ(t) = 0,8cm2 * B(t) = 0,00008m2 * 0,160T * sin( 785*t ) = 12,8E-6 * sin( 785*t ) Wb

Du skal kigge på enhederne og afstemme værdierne herefter.


Brugbart svar (0)

Svar #13
12. april 2014 af lartpoutlart (Slettet)

#10 mange tak Hesch - jeg kigger på det :-)


Skriv et svar til: Magnetlygte på cykelhjul

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.