Filosofi

pligtetik

12. maj 2014 af nils1010 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, 

Jeg sidder lige pt. og skriver en synopsis ift. en case vi har fået udleveret 

Selve dilemmaet går ud på, at et schweiziske firma, ved navn Roche, producere et produkt, som modvirker afstødning af organer, ved organtranplantationer. Problemet ligger i at Roche er startet med at sælge deres produkt i Kina, hvor 90 % af alle organerne kommer fra samvittighedsfanger (politiske dissidenter og medlemmer af religiøse mindretal). Heriblandt folk fra Falun Gong. Dvs. folk som er sat i fængsel

Som jeg ser det bliver pligtetikken sat lidt i skakmat. 

I forhold til det kategoriske imperativ 1 og 2

1: man skal ikke univeralisere at man kan tage folks organer, uden deres samtykke

2: Man benytter udelukkende fangerne som et middel,

Alligevel siger pligtetikken også at ikke må forvolde skade på andre, eller være med til at folk dør passivt (fordi man ikke handler, dør de). Altså hvis Roche ikke træder ind, vil de folk som skal have nye organer måske dø, fordi organerne afstøder kroppen. 

Hvad vil pligtetikken konkludere her? Vil den overhovedet konkludere det ene eller det andet, eller er den som sagt, blevet sat skakmat? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. maj 2014 af adsafadfdsafdasf

Pligtetikkeren vil konkludere at handlingen som består i at, som nu nævner, tage folks organer uden deres samtykke og benytte fangerne som værende middel mod afstødning af organer, som en umoralsk handling. Heraf, som du også siger, kan en konsekvens selvfølgelig være at flere folk, som mangler nye organer, dør - men for pligtetikkeren er det vigtigste at årsagen bag handlingen skal være god og ikke om at resultatet af handligen skal være god (i.e redde menneskeliv) , denne tanke tilhører derimod utilitarismen (mere populært udtrykt 'konsekvensetik' )

Immanuel Kant, fader af pligtetik, sagde engang: 

"Ifølge lov er en mand er skyldig, når han krænker andres rettigheder. I etik er han skyldig, hvis han blot tænker på at gøre det."


Skriv et svar til: pligtetik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.