Studievalg og videregående studie

Studievejledning - Jura eller?

17. juni 2014 af NannaStaugaard (Slettet)

Hej alle studerende eller tidligere studerende derude!
Jeg håber nogen af jer har tid til at hjælpe mig med et par spørgsmål, som idet tiden for sidste ansøgningsfrist nærmer sig bliver jeg mere og mere i tvivl. 
Sidste år kom jeg ind på antropologi, men jeg besluttede jeg skulle have et sabbatår, hvor jeg har rejst meget. Nu er jeg siden da kommet i tvivl. Ér antropologi for teoretisk, højtflyvende og hvad er jobmulighederne??
Jeg er lige nu et sted mellem jura og statskundskab. Nogen der har erfaringer med disse to?
Jura: interesserer mig meget for menneskerettigheder, samfund, kultur, politik og kunne godt tænke mig etjob hvor man gør en forskel for rigtige mennesker, og kan fordybe sig i problemstillinger både på et generelt plan, men også så det hjælper individet. Frygt: selve uddannelsen. Jeg KÆMPEDE mig til mit relativt høje snit i gymnasiet. Kan jeg følge med på uddannelsen Får man på uddannelsen mulighed for at tænke selv eller er det fuldstændig udenadslære?
statskundskab: Forestiller mig det som mere teoretisk end jura, hvilket både er posetivt og negativt. Kan godt lide at fordybe mig i generelle samfundsproblemer/tendenser, men det skal også være håndgribeligt for at jeg finder det brugbart/interessant. Frygt: mere erhvervsøkonomi, handels/matematisk orienteret. analyser af tal og statistikker 

HJÆÆÆLP med at be/afrkæfte fordomme. Kom med forslag til andre uddannelser ??? 
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. juni 2014 af 123434

Jura bachelor

Med bacheloruddannelsen Jura vil du stifte bekendtskab med alt fra formueret, forvaltningsret, EU-ret og strafferet til forholdet mellem ret og samfund. Det giver dig et grundlæggende kendskab til juridiske metoder og centrale dele af retssystemet.

Gennem valget af fag får du afgørende indflydelse på dit eget uddannelses- og karriereforløb – uanset om du stiler mod en ansættelse i den private eller i den offentlige sektor.

Du bliver primært undervist af ansatte på Juridisk Institut på Syddansk Universitet i Odense. Men der vil undervejs blive suppleret med undervisning fra ansatte på andre samfundsvidenskabelige institutter og med undervisning fra eksterne specialister på forskellige områder

Vælger du at fortsætte på kandidatuddannelsen, Jura (cand.jur.),kvalificerer du dig til selvstændigt at analysere og løse juridiske problemstillinger inden for offentlige og private virksomheder.

Opbygning

Bachelorprojekt

(15 ECTS)

Valgfag

(5 ECTS)

Obligationsret

(10 ECTS)

6.

Retshistorie, almen retslære

og retssociologi

(15 ECTS)

Valgfag

(5 ECTS)

Folkeret (5ECTS)

International Private Law and International Trade Law (5 ECTS)

5.

Kriminalret

(20 ECTS)

Forvaltningsret

(20 ECTS)

4.

Selskabsret (5 ECTS)

Kreditsikring og civil tvangsfuldbyrdelse

(15 ECTS)

3.

Forfatningsret **

(20 ECTS)

EU-ret

(10 ECTS)

Formueret

(15 ECTS)

2.

Familie- og arveret

(10 ECTS)

Juridisk metode *

(5 ECTS)

Statskundskab bachelor

Bacheloruddannelsen i Statskundskab er et godt valg for dig, der er interesseret i politik, og kan lide at diskutere. Du får indsigt i begreber og teorier, som giver dig mulighed for at forstå og komme bag om mange af de begivenheder, beslutninger og konflikter, der har afgørende betydning for udviklingen i det danske og internationale samfund.

Udover specialiseringen i politik og politologiske fag får du også indsigt i andre samfundsvidenskabelige fag som:

Økonomi
Sociologi
Forvaltningsret
Videnskabelige metoder

Uddannelsen giver dig kompetence til at søge beskæftigelse inden for offentlig administration, det private erhvervsliv, interesseorganisationer, foreninger og politiske partier.

1. semester

ECTS

Indledende statskundskab

20 

Videnskabsteori og samfundsvidenskabelig metode (Metode 1)

10

2. semester

ECTS

Politikuge

2,5 

Politisk teori

10

Almen statskundskab

10

Metode 2

10

3. semester

ECTS

Sociologi 

 10

Sammenlignende statskundskab

 10

Metode 3

 10

4. semester

Politikuge

2,5

Makroøkonomi             

 7,5

International politik og organisation

 15

Politisk kommunikation

 5

5. semester

Mikroøkonomi

7,5

Offentlig politik

5

Offentlig forvaltning og organisation

15

6. semester

ECTS

Forvaltningsret

5

Bachelorvalgfag

10

Bachelorprojekt

15

Taget fra SDU's hjemmeside


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. juni 2014 af npcnb (Slettet)

Jeg læser selv statskundskab og kan derfor ikke rigtig udtale mig om de andre uddannelser.

Studiet er ret teoretisk, og det er ikke ligefrem alt man lærer man nødvendigvis kan se hvordan kan bruges det virkelige liv. 

Studiet er ikke specielt matematisk udfordrende, og selv i de 2 økonomifag kan det godt lade sig gøre at få en god karakter næsten uden at anvende matematik. Jeg har ikke indtryk af at der er ret meget stof der minder om det man møder på erhvervsøkonomi, medmindre man altså selv vælger det på kandidaten.

Du har dog ret i at analyser af tabeller og statistikker fylder en væsentlig del af studiet, og der er generelt meget fokus på metode. 

Jeg ville ønske jeg kunne give en anbefaling eller advarsel, men jeg har svært ved at vurdere hvilket studie der vil passe dig bedst.


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. juni 2014 af christian1 (Slettet)

Du kan lige få et par ord med fra en jurastuderende på 6. semester (-: 
I forhold til din frygt, så er jura et meget atypisk studie, forstået på den måde, at man ikke har haft noget der rigtigt relatere sig til området før man starter på uddannelsen. Det betyder, at man - i fællesskab med stort set alle andre - har gode forudsætninger for at tilegne sig den juridiske metode fra start. Omvendt så er der også en stor mængde læsestof og meget gruppearbejde (KU), men hvis man planlægger sin tid i fællesskab med sin studiegruppe, så fungerer det fint.

Jeg synes ikke uddannelsen bærer præg af meget udenadslære, men der er en del "principper", som man skal have styr på. Dette varierer i bund og grund fra hvilket fag man har. Man bliver ofte præsenteret for en "case" og skal på denne måde argumentere sig frem til en konklusion, hvilket betyder, at hvis man har gode tekstmæssige analytiske evner, så er det klart et plus. Det nytter derfor ikke noget at kunne alle paragraffer, hvis ikke man kan omsætte det i praksis - derfor er det vigtigt at kunne tænke selv! ;-) 

Min frygt var også, om jeg nu havde evner til uddannelsen og, om det ikke var for krævende, men da intereressen blev større i takt med forløbet, så var det ikke noget der gik mig på. Jeg tror man hurtigt vil opdage, om jurastudiet er det rette for en. Den største krise er nok de vanvittige priser på studiebøger! ;-) 


Svar #4
22. juni 2014 af NannaStaugaard (Slettet)

Tusind tak for begge jeres svar! Det hjælper mere end i aner :D prisen på bøger er det mindste jeg bekymrer mig om, ville give hele min formue væk for at vide hvilket studie der ville passe mig bedst!!! Men som i beskriver fagene synes jeg det faktisk er jura der lyder mest spændende. Jeg synes især sådan det samfundsmæssige aspekt på jura studiet er interessant. Forholdet mellem stat,borger mellemstatslige aktører. Og forholdene omkring EU. Menneskerettigheder. Eller bare den enkelte borgers rettigheder i forskellige situationer. - jeg er lidt mere nervøs for fag som for køberet/selskabsret. Men det ef nok også fordi jeg aldrig har haft fag i gymnasiet tilsvarende?....
#christian1 - hvad var dine forventninger til studiet inden og synes du det er levet op til dine forventninger? Tror du det vil gavne mig at være interesseret i de ovennævnte ting? Eller burde jeg også være helt vild ved at høre ord som selskabsret, for at være interesseret nok i studiet?? Eller?

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. juni 2014 af christian1 (Slettet)

Mine forventninger til studiet var meget blandede. I starten var jeg lidt pessimistisk i forhold til hvor meget gruppearbejde der var. Nu var vi forsøgskaniner på den nye 2011-studieordning (KU) og mit indtryk er, at gruppearbejde ikke har en SÅ fremtræden plads som det havde da jeg startede, men man skal være beredt på at det stadig fylder en del. Derudover havde jeg en forventning om, at studiet ville være meget tidskrævende ift. læsning/forberedelse, men dette er nok meget individuelt. For mit vedkommende er det nok mere i eksamensperioder, at der ikke er så meget tid til andre ting, men ellers fungerer det helt fint undervejs og hvis man planlægger sin tid.


Der er visse fag som man ikke kan komme udenom f.eks. obligationsret, erstatning og kontrakt (køberet) og tingsret, men der er også en masse andre fag (ikke-formueretlige), som man skal igennem, hvilket betyder at man har gode muligheder for at finde ud af hvad der interessere en bedst. Selskabsret er ikke obligatorisk, da det er et valgfag. Derudover udbydes en stor del EU-retlige valgfag, så du har gode muligheder for at specialisere dig inde i studiet, men du vil måske også opdage, at andre områder interesserer dig mere i takt med, at studiet skrider frem - netop da man ikke har haft noget tilsvarende.

Mange studurende har en underlig tendens til at vælge fag, som man mener forskellige arbejdsgivere sætter stor pris på efter endt uddannelse (selskabsret, konkurrence- og markedsføringsret), og vælger på denne måde (mange gange) ikke ud fra interesse, men da jura spænder meget vidt og jobmulighederne varierer meget, så er det nok vigtigst at vælge efter ens egen interesse - ellers kører man nok hurtigt død (-: 
 


Skriv et svar til: Studievejledning - Jura eller?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.