Kemi

Ligevægt

26. september 2014 af UK343 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Betragt følgende ligevægt ved 500 K
H2(g) + I2(g) --> 2 HI(g) 

I hvilken retning vil reaktionen forskydes, hvis man på ovenstående ligevægtsblanding gør følgende:

a)  tilsætter HI(g)

Mit bud:

H2(g) + I2(g) --> 3 HI(g) 

Så er det noget med reaktant og produkt ville denne så gå mod højre for at opnå ligevægt?

b)  mindsker reaktionsvolumenet 

Ingen idé angående b


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2014 af Hippocampus (Slettet)

a) Hvis der bliver tilsat mere produkt, og systemet hele tiden vil prøve at opnå en ligevægt, vil reaktionen forskydes mod venstre, idet koncentrationen af HI(g) er større end H2(g) + I2(g).

b) Når du sænker reaktionsvolumen, øger du trykket. Hvad kan du udlede af dette?


Svar #2
26. september 2014 af UK343 (Slettet)

b) er det ikke noget med, at ligevægten forskydes til, hvor der er færrest molekyler?
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. september 2014 af Hippocampus (Slettet)

#2

Korrekt. Nu er du kommet langt. Nu handler det bare for dig om at finde ud af, hvor der er færrest molekyler. Hvor er der det?


Svar #4
26. september 2014 af UK343 (Slettet)

Der vel 2 på venstre og 2 på højre siden


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. september 2014 af Hippocampus (Slettet)

Alle gaskocentrationer stiger lige meget ifølge Avogadros lov.

Hvis du opskriver ligevægtsbrøken for reaktionen, vil du se, at nævner og tæller er lige store, og derfor er der 2 mol HI(g) og 1 mol H(g) og 1 mol I(g).

Hvad er pointen så?


Svar #6
26. september 2014 af UK343 (Slettet)

Jeg vel mener, at der er ligevægt, da der er lige meget på hver side


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. september 2014 af Hippocampus (Slettet)

I #5 mente jeg naturligvis H2 og I2.

Husk også lige, at i #0 kan du ikke skrive H2+I2 ---> 3HI(g)


Svar #8
26. september 2014 af UK343 (Slettet)

Men der står 

H2 + I--> 2 HI

Er der så ikke 2 molekyler på venstre og 2 molekyler på højre siden?


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. september 2014 af Hippocampus (Slettet)

#8 

Jo, det er der. 


Svar #10
26. september 2014 af UK343 (Slettet)

Så dvs. at der ingen forskydning der skal til for at opnå ligevægt


Svar #11
26. september 2014 af UK343 (Slettet)

Men der skal tilsættes Hi så er der 3 molekyler på højre siden derfor skal den forskydes mod venstre for at opnå ligevægt?


Svar #12
26. september 2014 af UK343 (Slettet)

Glem #11


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. september 2014 af mathon

formidskelse af reaktionsvolumenet

                            \frac{\left (k\cdot \left [ HI \right ] \right )^2}{k\cdot \left [ H_2 \right ]\cdot k\cdot \left [ I_2 \right ]}=\frac{k^2}{k^2}\cdot \frac{\left [ HI \right ] ^2}{ \left [ H_2 \right ]\cdot \left [ I_2 \right ]}=\frac{\left [ HI \right ] ^2}{ \left [ H_2 \right ]\cdot \left [ I_2 \right ]}=K_{ligev\ae gt}

hvorfor ligevægten ikke ændres ved en volumenformindskelse.


Svar #14
26. september 2014 af UK343 (Slettet)

Så der er rigtig nok med hensyn til at der ikke sker nogle ændring, da der er lige meget på begge sider


Brugbart svar (1)

Svar #15
26. september 2014 af Hippocampus (Slettet)

#14 

Ja da, det kom du jo frem til i #6. 


Skriv et svar til: Ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.