Matematik

Differentialligning?

28. oktober 2014 af brow90 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Er der en som vil tjekke om det er lavet rigtigt?

Og er der en som kan fortælle mig, hvordan man undersøger om der er konstante løsninger?

Vedhæftet fil: Opg1.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2014 af peter lind

Sæt y = c hvor c er en konstant. Find y'(t) og se om der en c værdi, der gør højre side til at være y'(t)

Alternativt kan man gætte lidt.


Svar #2
28. oktober 2014 af brow90 (Slettet)

Ser opgave 1 og 2 ellers rigtigt ud?


Brugbart svar (2)

Svar #3
28. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er ikke rigtigt i Opg 1. Bemærk, at P(t) er en stamfunktion til funktionen p(t) , der er koefficientfunktionen til y(t) i differentialligningen. Da p(t) = 5t3 , er P(t) = ∫ p(t) dt . Bemærk også, at q(t) = -6t3 . Det ser ud til, at du har smidt fortegnet for q(t) væk.

I mellemregningerne i Opg 2 er det forkert at skrive, at t7 = t8/8 , og at y2 = -1/y2 .


Svar #4
28. oktober 2014 af brow90 (Slettet)

#3

Så vil P(t)=5t^4/4

og jeg er ikke med på hvilken fortegn jeg har smidt væk?

Hvordan skulle jeg ellers havde skrevet det i mellemregningerne?


Brugbart svar (2)

Svar #5
28. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er korrekt for P(t) . Man har q(t) = -6t3 , og derfor er

        y(t) = e-P(t) · (∫ eP(t) · q(t) dt + C)

               = e-(5/4)t^4 · (-∫ e(5/4)t^4 · 6t3 dt + C)

Benyt substitution  u = t4 , du = 4t3 dt, så vi fortsætter

               = e-(5/4)t^4 · (-∫ e(5/4)u · (3/2) du + C)

               = e-(5/4)t^4 · (-(3/2)·(4/5)·e(5/4)u + C)

               = -(6/5) + C·e-(5/4)t^4


Skriv et svar til: Differentialligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.