Bioteknologi

?Forklaring?

17. februar 2015 af BrainyBrain - Niveau: C-niveau

Hej.

Kan nogen forklare mig kort og enkelt hvad bioteknologi går ud på / hvad det er? :)

Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. februar 2015 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. februar 2015 af OnceUponATime

Tænke du på bioteknologi, som du får på gymnasiet?

I så fald, kan jeg give en forklaring på dette.

Bioteknologi på gymnasiet er en blanding mellem kemi B og biologi A.

Af den grund, vil de temaer du kommer til at beskæftige dig med i faget, være nogle temaer med en kemisk samt biologisk vinkling.

Du vil f.eks. beskæftige dig med temaet enzymer, idet enzymer har en kemisk betydning i den sammenhæng de indgår i, samtidig med at der er en væsentlig biologisk anvendelse af det.

Du vil samtidig også beskæftige dig med mange sygdomme, såsom diabetes og blødersygdomme. Medicinen diabetikere tager, kaldes jo insulin, og fremstilles med bioteknologiske værktøjer, såsom genteknologi, hvilket er en teknik, hvor du går ind og ændrer på nogle specifikke kemiske strukturer for at en organismer kommer til at danne noget andet end det den plejer.

Af den grund arbejder man meget med DNA i bioteknologi, fordi DNA er alle levende organismers byggesten. Det er i faget bioteknologi interessant at undersøge, hvordan en organisme ændrer sig, når man manipulerer med DNA'et. Og teknikkerne man anvender til at manipulerer med DNA kaldes genteknologi. For at forstå disse genteknologiske teknikker, er man nødsaget til at kende det helt basale (nemlig kemi) og hvordan kemien kommer til udtryk (i form af biologien).

Eksempelvis hvordan de forskellige aminosyrer er opbygget (med kemiske strukturer) og hvordan disse kemiske strukturer har betydning for udkommet.

Eller med sygdomme, hvor den kemiske opbygning af noget medicin, har betydning for hvordan medicinen binder sig til receptorer i kroppen og bevirker en del ting, for herefter at komme til udtryk i kroppen.

I bioteknologi-faget vil man tit beskæftige sig med et næsten fuldstændigt biologisk emne (såsom nedarvning) og noget fuldstændig kemisk, men i mindre grad (såsom mængdeberegning).

Men meget af det man har er et mix mellem kemi og i større grad biologi, hvilket ses når man beskæftiger sig med de mange kemiske processer i kroppen (såsom citronsyrecyklussen).


Skriv et svar til: ?Forklaring?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.