Bioteknologi

Redoxreaktion

09. oktober 2025 af karlakjaer - Niveau: A-niveau

Vi har i et forsøg lavet 4 delforsøg om redoxreaktioner, 3 af dem er vedhæftet i filen - her er vi kommet frem til at olønsingernes farver afhænger af pH. I det 4. delforsøg har vi brugt nogle helt andre kemikalier, så hvad er meningen med at inkludere det delforsøg? 


Svar #1
09. oktober 2025 af karlakjaer

glemte sidste forsøg


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. oktober 2025 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. oktober 2025 af mathon

\begin{array}{llllll} \textbf{4.}\\\\ \overset{\mathbf{\color{Red}{+2}}}{Fe}{^{2+}} \,_{\textit{aq}}\;+\;\overset{\mathbf{\color{Blue}{+6}}}{Cr}_2O_{7}{^{2-}}\,_{\textit{aq}}\;\longrightarrow \; \overset{\mathbf{\color{Red}{+3}}}{Fe}{^{3+}}\,_{\textit{aq}}\;+\;\overset{\mathbf{\color{Blue}{+3}}}{Cr}{^{3+}}\,_{\textit{aq}}\\\\ \begin{array}{cccc}\textup{atom}&\textup{op}&\textup{ned}&\textup{antal}\\Fe&1&&6\\ Cr&&3&2\end{} \\\\ \textup{afstemning af op- og nedgange:}\\\\ 6{\,}Fe^{2+}\,_{\textit{aq}}\;+\;{Cr_2O_{7}}^{2-}\,_{\textit{aq}}\;\longrightarrow\;6{\,}Fe^{3+}\,_{\textit{aq}}\;+\;2{\,}Cr^{3+}\,_{\textit{aq}}\\\\\\ \textup{afstemning af ladning:}\\\\ 6{\,}Fe^{2+}\,_{\textit{aq}}\;+\;{Cr_2O_{7}}^{2-}\,_{\textit{aq}}\;+\;14{\,}H^+\;\longrightarrow\;6{\,}Fe^{3+}\,_{\textit{aq}}\;+\;2{\,}Cr^{3+}\,_{\textit{aq}}\\\\\\ \textup{afstemning af hydrogen:}\\\\ 6{\,}Fe^{2+}\,_{\textit{aq}}\;+\;{Cr_2O_{7}}^{2-}\,_{\textit{aq}}\;+\;14{\,}H^+\,_{\textit{aq}}\;\longrightarrow\;6{\,}Fe^{3+}\,_{\textit{aq}}\;+\;2{\,}Cr^{3+}\,_{\textit{aq}}\;+\;7{\,}H_2O\,_{\textit{l}}\\\\\\ \textup{oxygen stemmer.} \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. oktober 2025 af mathon

Cr^{3+} danner i H_2O en hexaquoion, Cr{(H_2O)_6}^{3+}, der er en svag syre. 

Dennes salte er som regel violette eller GRØNNE.


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. oktober 2025 af mathon

 \begin{array}{llllll} \textbf{4. sidste del}\\\\ {SO_3}^{2-}\textup{ er en svag base}\\\\\\& \end{}

\begin{array}{llllll} \\\\ \overset{\mathbf{\color{Red}{+4}}}{S}{O_3}^{2-}_{\;\;\:\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{\color{Blue}{+7}}}{Mn}{O_4}^{-}_{\;\;\textit{(aq)}}\;\longrightarrow\;\overset{\mathbf{\color{Red}{+6}}}{S}{O_4}^{2-}_{\;\;\;\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{\color{Blue}{+6}}}{Mn}{O_4}^{2-}_{\;\;\;\textit{(aq)}}\\\\ \begin{array}{cccc} \textup{atom}&\textup{op}&\textup{ned}&\textup{antal}\\ S&2&&1\\ Mn&&1&2 \end{}\\\\\\ \textup{afstemning af op- og nedgange:}\\\\ {S{O_3}^{2-}}_{\textit{ (aq)}}\;+\;2{\,}{MnO_4}^{-}_{\textit{ (aq)}}\;\longrightarrow\;{SO_4}^{2-}_{\textit{ (aq)}}\;+\;2{\,}{MnO_4}^{2-}_{\textit{ (aq)}}\\\\\\ \textup{afstemning af ladning:}\\\\ {SO_3}^{2-}{_\textit{ (aq)}}\;+\;2{\,}{MnO_4}^{-}_{\;\;\textit{ (aq)}}\;+\;2{\,}OH^-_{\;\;\textit{ (aq)}}\;\longrightarrow\;{SO_4}^{2-}_{\;\;\textit{ (aq)}}\;+\;2{\,}{MnO_4}^{2-}_{\;\;\textit{ (aq)}}\\\\\\ \textup{afstemning af hydrogen:}\\\\ {SO_3}^{2-}{_\textit{ (aq)}}\;+\;2{\,}{MnO_4}^{-}_{\;\;\textit{ (aq)}}\;+\;2{\,}OH^-_{\;\;\textit{ (aq)}}\;\longrightarrow\;{SO_4}^{2-}_{\;\;\textit{ (aq)}}\;+\;2{\,}{MnO_4}^{2-}_{\;\;\textit{ (aq)}}\;+\;H_2O_{\;\;\textit{ (l)}}\\\\ \textup{oxygen stemmer} \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. oktober 2025 af mathon

ManganationenMn{O_4}^{2-} er intensivt grøn.


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. oktober 2025 af mathon

I det 4. delforsøg har vi brugt nogle helt andre kemikalier, så hvad er meningen med at inkludere det delforsøg? 

Her overgås indikatorfarven af produktfarven på MnO42-.


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. oktober 2025 af mathon

I øvrigt:

                       \underset{\!\!r\o dviolet}{Mn{O_4}^-}\qquad \underset{\!\!\!gr\o n}{Mn{O_4}^{2-}}\qquad \underset{brun/sort}{MnO_2}\qquad \underset{farvel\o s}{Mn^{3+}}


Skriv et svar til: Redoxreaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.