Bioteknologi

Bioteknologi, hjælp!!

26. marts 2015 af Anna8587 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Er der nogle der kan give en forklaring på, hvorfor vi har forskellige blodtyper, altså lidt omkring de mutationer der har medført de forskellige blodtyper, og hvorfor mutationerne giver forskelligheder? Gerne lidt om nedarvning også..


Tak på forhånd. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. marts 2015 af Hippocrates (Slettet)

Hej

Her kommer en kort og simpel introduktion til forståelsen af vores blodtyper. De vigtigste er AB0- og Rh(rhesus)-typerne.

AB0-systemet. Forskellene her skyldes en kulhydrat-gruppe i enden af cellemembranens glykoproteiner og glykolipider. F.eks. har blodtype A, N-acetylgalaktosamin. Kylhydrater er ikke genetisk kodet, hvorfor forskellene skyldes enzymet, der påsætter kulhydratgruppen. Variationerne hos befolkningen skyldes derfor, at genet, der koder for enzymet, forekommer i tre forskellige alleller. Man kan derfor have et gen, der koder for:

(i) Enzymet der danner A-typen

(ii) Enzymet, der danner B-typen

(iii) Begge enzymer og man bliver AB-type

(IV) Man har et defekt gen og kan ikke danne enzymet

A og B er codominante og 0 er recessivt. For at blive blodtype 0, skal begge forældre altså give 0-genet.

Årsagen, til at vi har forskellige blodtyper, er sandsynligvis, at naturlig variation øger modstandsdygtigheden overfor parasitter. Minder antigener på parasitter om vores egene, vil de ikke genkendes af vores immunsystem. Ved at have en anden blodtype, vil man godt kunne angribe parasitterne.

Rh-systemet. Her findes to gener: RHD og RHCE. RHD har to alleller(D og d[dog med tomt locus]) og RHCE har fire alleller(CE, Ce, cE og ce). Der kan altså dannes fem genprodukter, som alle kan føre til antistofdannelse :

- Rh-D

- Rh-C

- Rh-c

- Rh-E

- Rh-e

Antistoffer mod RhD er dog de vigtigste, da der kun sjældent dannes antistoffer imod C-, c, E eller e- antigenerne. Har man RhD-genet på bare det ene kromosom, er man RhD-positiv(normalt kaldt rhesus positiv). Derfor er man først negativ, når begge kromosomer har fået en deletion af RhD-genet. Dvs. hvis begge forældre er RhD-negative, vil barnet blive RhD-negativ. Ellers vil barnet blive RhD-positiv eller -negativ afhængigt af genetypen hos forældrene.

Håber det hjælper lidt på forståelsen.

Vh.  


Skriv et svar til: Bioteknologi, hjælp!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.