Religion

HJÆLP!!!!!!!!!!!

09. juni 2015 af Louisejensen98 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Nogen som kan hjælpe mig med at:

Beskrive fysiske lidelser meget kort.

Finde forskelle/ligheder mellem budhismens og kristendomens syn på lidelse.

Skal bruge det inden torsdag så håber der er nogel som vil hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2015 af pellele (Slettet)

Jeg kan prøve at hjælpe dig på vej.

Til dit første spørgsmål, kan et hint være noget med en mangel på tanker. Det hele ligger i ordet "fysisk".

Til det andet, kan jeg foreslå, at det har noget at gøre med faktum, at man i kristendommen erkender lidelsen, og derved opnår åndelig frihed. Der er lidelsen i buddhismen en konstrast, eftersom at man først opnår åndelig, når man undslipper lidelsen (tænk her over hvad lidelse er i buddhismen).


Svar #2
09. juni 2015 af Louisejensen98 (Slettet)

Tak, har jeg forstået det nogenlunde rigtigt?

Buddhismens syn på lidelse

I buddhismens syn er livet en lidelse, fordi mennesker stræber efter værdier som rigdom, magt og særligt fordi mennesker i livet knytter sig til det, som er forgængeligt. Det betyder, at alt det indhold mennesket har i sit liv, er noget, der hører op en dag noget der stopper. Det betyder, at alt det vi i livet knytter os til, er noget, der en dag ikke er mere og det er præcis det, der er det lidelsesfuldt.

Døden er derfor en udfrielse fra lidelsen.  Døden er dog oftest kun midlertidig, da mennesket genfødes til et nyt liv på Jorden.  Det er det, der kaldes reinkarnation.  Det nye liv er bestemt af, hvordan vores gerninger var i det forrige.

I buddhismen findes der det, som kaldes “De 4 ædle sandheder  om  lidelsen”,  der  netop fortæller  om,  hvorfor  livet  er lidelse.

Kristendomens syn på lidelse
Hvis vi kigger i biblen står der ikke nøjagtigt beskrevet noget omkring psykiske lidelser, men der står hvordan Jesus helbreder mennesker for sygdomme f.eks. spedalske, blinde og lammelser altså fysiske lidelser. Så på den måde fremstår Jesus som en der ønsker mennesket har et godt liv, og at han ikke bryder sig om vi er syge. Jesus blev sat på jorden fordi han ønsker at bekæmpe al lidelse, og give mennesket troen på evigt liv. I Det Gamle Testemente ses lidelsen i øvrigt som straf for begået synd, men i Det Nye Testamente lider Gud for menneskets skyld og påtager sig alt det onde mennesket gør.(Jesus korsfæstelse)

Igennem historien har nogle grupper af kristne dyrket lidelsen som noget, der måske kunne bringe dem nærmere Gud disse kristne er også kaldet flagellanter. Munkeordener har dyrket lidelse og smerte gennem piskning og lignende og i nogle kristne kulturer, fx på Filippinerne, har man ladet enkelte mennesker korsfæste i håbet om at komme Gud nærmere gennem lidelsen. Mange har, fx i middelalderen, betragtet lidelsen som rensende, at få tæsk og pisk og at føle ulidelig smerte kunne måske hjælpe mennesket af med urene, syndige tanker.

Et godt eksempel på lidelse er Jobs Bog, som fortæller hvordan Job bliver ved med at tro på gud. Selvom han bliver udsat for så meget lidelse, og den viser at lidelse ikke kan forklares. Lidelse kan ramme mennesker uden forklaring eller årsag.  Man kan også sammenligne Jobs bog med filmen ”Adams æbler” , man kan sammenligne den med Jobs bog fordi at i filmen. Kæmper præsten Ivan for at Adam som er blevet løsladt, skal havde lov at bage en æbletærte. Det en lang kamp og selvom Ivan bliver mere og mere syg så kæmper han alt hvad han kan for æblerne skal modne, og Adam kan bage den æbletærte.  Den ender med der er 1 æble tilbage, og Adam bager en meget lille æbletærte til ham og Ivan. Så ligesom Job som ikke mister troen på gud selvom han bliver udsat for så meget lidelse i livet. Så mister Ivan hellere ikke troen på det æbletræ og Adam og han gør alt for det skal lykkedes selvom han har meget modgang og lidelse.


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. juni 2015 af pellele (Slettet)

Der mangler et lille link i buddismen, som er nirvana, som opnås gennem bodhi - og her undslippes lidelsen selvfølgelig fuldstændigt, medmindre man vælger at være bodhisattva.

Ellers fint, tænker jeg. :-)


Skriv et svar til: HJÆLP!!!!!!!!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.