Kemi

Mængdeberegning

17. februar 2016 af Era (Slettet) - Niveau: C-niveau

I kemi (A-niveu) i 1.g på HTX, har vi fået en aflevering om mængdeberegning. Spørgsmålet lyder følgende:

Vi ser på reaktionen:

C4H8S (l) + O2 (g) → CO2 (g) + H2O (l) + SO2 (g)

Der anvendes 5,92 g C4H8S. Beregn masserne af produkterne i reaktionen. 

Det som jeg vil spørge om:

1. Er produkterne det, der står på den højre side af pilen, altså CO(g) + H2O (l) + SO2 (g)? (Det er sådan jeg har forstået det.)

2. Massen er m og m = M × n. Når jeg får oplyst at vi har 5,92 g af C4H8S, er det så stofmængden (n) eller massen (m), som jeg får oplyst? 

3. Hvordan bruger jeg den oplyste information til at finde masserne af de resterende "produkter"?

På billedet kan man se dét, som jeg indtil videre har præsteret at skrive ned i mit word-dokument.

 

Brugbart svar (1)

Svar #1
17. februar 2016 af mathon

1.
            Produkterne er stofferne på højre side af pilen,
            men du har ikke afstemt reaktionen:

                                           C_4H_8S\, _{\textit{(l)}}\; +\; 7\, O_2\, _{\textit{(g)}}\; \rightarrow \; 4\, CO_2\, _{\textit{(g)}}\; +\; 4\, H_2O\, _{\textit{(l)}}\; +\; SO_2\, _{\textit{(g)}}
ækvivalente mængder          1 mol                                        4 mol                4 mol                1 mol


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. februar 2016 af mathon

                                           C_4H_8S\, _{\textit{(l)}}\; +\; 7\, O_2\, _{\textit{(g)}}\; \rightarrow \; 4\, CO_2\, _{\textit{(g)}}\; +\; 4\, H_2O\, _{\textit{(l)}}\; +\; SO_2\, _{\textit{(g)}}
ækvivalente mængder          1 mol                                        4 mol                4 mol                1 mol
                                            88,176 g                                   176,036 g       72,060 g             64,063 g  

                                             5,92 g                                         x                       y                        z                                             

resten er forholdsregning.


Svar #3
17. februar 2016 af Era (Slettet)

Med hensyn til molarmasse og stofmængde , har jeg så forstået følgende rigtigt?     

                C_{4}H_{8}S \left ( l \right )+7O_{2} (g) \rightarrow 4CO_{2} (g)+4 H_{2}O (l) + SO_{2} (g)

Stofmængde:

                 1mol                   7mol               4mol                    4mol              1mol

Molarmasse:

             88,176 g              223,986 g        176,036 g            72,060 g        64,063 g       

Masse:

                 5,92 g                                           x                          y                    z   

1 mol = 5,92 g

x = 4 mol

4 mol = 5,92 g * 4 = 23,68 g

x = 23,68 g

M(4CO2) = 23,68 g

y = 4 mol

4 mol = 5.92 g * 4

M(4H2O) = 23,68 g

z = 5,92 g

M(SO2) = 5,92 g

Er dette rigtigt forstået ( - og ikke mindst regnet)?


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. februar 2016 af mathon

                                                      \begin{array} {|c|c|c|} CO_2&H_2O&SO_2\\ \hline 11{,}82\; g&4{,}84\; g&4{,}30\; g \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. februar 2016 af mathon

detaljer:

                                                 \begin{bmatrix} 176{,}036\; g\\ 72{,}060\; g \\64{,}063\; g \end{bmatrix}\cdot \frac{5{,}92}{88{,}176}=\begin{bmatrix} 11{,}82\; g\\ 4{,}84\; g \\ 4{,}30\; g \end{bmatrix} 


Skriv et svar til: Mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.