Bioteknologi

Divalent syre

25. august 2016 af Nicolinevm (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, folkens.

Kan simpelthen ikke gennemskue hvordan man tager højde for at der er to pKs-værdier i nedenstående opgave:

"En divalent syre har pKs1= 4,3 og pKs2= 9,7. 30 ml af syren titreres med 0,100 M NaOH med bromthymolblåt som indikator. Ved farveskiftet er der tilsat 16,4 mL 0,100 M NaOH. 

Beregn syrekoncentrationen og skitser titreringskurven. "

Hvordan bruges begge pKs-værdier når koncentrationen skal udregnes?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august 2016 af mathon

Titreringskurven får to omslagsområder, hvoraf det sidste vanskeligt ses på grund af den høje pKs2 = 9,7,
hvorfor der formentlig kun er tale om det første omslagspunkt, hvilket "bekræftes" af
omslagsområderne for bromthymolblåt:
                                                                      6,0 .......7,6


Svar #2
25. august 2016 af Nicolinevm (Slettet)

Så det du siger, er at jeg kun skal anvende pKs1 i mine udregninger?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. august 2016 af mathon

Hvis pKs2 er væsentligt større end 9, bliver kurven så flad, at ækvivalenspunktet ikke kan bestemmes, hverken elektrometrisk eller kolorimetrisk.


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. august 2016 af mathon

Beregn den som monoprot syre.


Svar #5
25. august 2016 af Nicolinevm (Slettet)

Vores lærer har sagt, at man vil kunne opservere begge ækvivalenspunkter på titreringskurven, idet forskellen mellem de 2 pKs-værdier er over 3.


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. august 2016 af mathon

Ved farveskiftet er der tilsat 16,4 mL 0,100 M NaOH.
                                                         Første eller sidste farveskifte?

Med ovenstående lærerudtalelse, må det vel være sidste farveskifte.

                        H_2A_{\, \textit{(aq)}}\; +\; 2\, OH^-_{\, \textit{(aq)}}\; \rightarrow \; {A^{2-}}_{\, \textit{(aq) }}\;+\; 2\, H_2O_{\, \textit{(l) }}

titerligning:
                                         n_{syre}=\tfrac{1}{2}n_{base}

                                         V_{s}\cdot c_s=\tfrac{1}{2}\cdot V_b\cdot c_{b}

                                         c_s=\tfrac{1}{2}\cdot\left (\frac{ V_b}{V_s} \right )\cdot c_{b}


Svar #7
25. august 2016 af Nicolinevm (Slettet)

Hvor får du 1/2 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. august 2016 af mathon

                                                H_2A_{\, \textit{(aq)}}\; +\; 2\, OH^-_{\, \textit{(aq)}}\; \rightarrow \; {A^{2-}}_{\, \textit{(aq) }}\;+\; 2\, H_2O_{\, \textit{(l) }}
ækvivalente stofmængder:       1 mol                2 mol

                                                 1/2 mol             1 mol


Svar #9
25. august 2016 af Nicolinevm (Slettet)

Så er det vel også 1/2n syre og ikke 1/2 n base ift. det udtryk du har skrevet op?


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. august 2016 af mathon

                   1 mol base ækvivalerer 1/2 mol syre


Svar #11
25. august 2016 af Nicolinevm (Slettet)

Ja, så skal det også være 1/2 n syre = nbase, ikke? 


Brugbart svar (0)

Svar #12
25. august 2016 af mathon

Forbrugt syrestofmængde er det halve af den forbrugte basestofmængde,
så svaret er nej.


Svar #13
25. august 2016 af Nicolinevm (Slettet)

Kan se på dit reaktionsskema med de ækvivalente stofmængder, at du skriver der går 1/2 mol syre på 1 mol base. Hvordan hænger det sammen med at du så skriver:

nsyre = 1/2 nbase?

Det kan jeg slet ikke få til at hænge sammen. Så er der jo byttet rundt på dem pludselig.


Skriv et svar til: Divalent syre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.