Kemi

pH

10. september 2016 af Phoenix4 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej 

Jeg har prøvet at løse nedenstående opgave men jeg kan ikke finde ud af det. Mine løsninger er ikke ligesom facit:1) 4,30 2) 7,00 3) 6,99 4) er uændret. 5) 6,90 6) 12,50

Opgaven: 

For en vandig opløsning af diverse ioner gælder med god tilnærmelse at 1 mL = 20 dråber.
Til 1 dL rent vand tilsættes 1 dråbe 0,1 M opløsning.
1) Hvad bliver pH?


2) I en given phosphatbuffer er ]= 6,2 mM og =3,8 mM . Hvad er pH i
denne buffer?


3) Der tilsættes 1 dråbe 0,1 M HCl opløsning til 1 dL af bufferopløsningen. Hvad bliver
pH?


4) Hvad bliver pH hvis bufferopløsningen fortyndes 10 gange?


5) Hvad bliver pH hvis der til 1 dL af den fortyndede opløsning tilsættes 1 dråbe 0,1 M HCl
opløsning.


6) Hvad bliver pH hvis vi til 1 dL af Ba(OH)2-opløsningen i opg. 1.1 tilsætter 1 dråbe
0,1 M HCl?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2016 af mathon

1)
     Til 1 dL rent vand tilsættes 1 dråbe 0,1 M opløsning af hvad?


Svar #2
10. september 2016 af Phoenix4 (Slettet)

HCl


Svar #3
10. september 2016 af Phoenix4 (Slettet)

Glemte at skrive opgave 1.1 ind:

Opgave 1.1
En  Ba(OH)2-opløsning har pH 12,50.
1) Beregn [Ba+] og [oh-] i M
2) Hvad bliver pH hvis opløsningen fortyndes 10 gange?


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. september 2016 af mathon

1)
        1 dråbe = 0{,}05\; mL=5{,}0\cdot 10^{-2}\; mL=5{,}0\cdot 10^{-5}\; L
        1 dråbe HCl\, _{\textit{(aq)}} indeholder \left (5{,}0\cdot 10^{-5} \; L \right )\cdot \left ( 10^{-1}\; \tfrac{mol}{L} \right )=5{,}0\cdot 10^{-6}\; mol \; H_3O^+

blandingskoncentration:

        \left [ H_3O^+ \right ]=\frac{5{,}0\cdot 10^{-6}\; mol}{10^{-1}\;L}=5{,}0\cdot 10^{-5}\; M    da volimen ikke lndres kendeligt fra 1 dL

       pH=-\log\left (\left [ H_3O^+ \right ]/M \right )=-\log\left (5{,}0\cdot 10^{-5} \right )=4{,}30

         


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. september 2016 af mathon

2) I en given phosphatbuffer er [? ]= 6,2 mM og ?? = 3,8 mM . Hvad er pH i
denne buffer?


Svar #6
10. september 2016 af Phoenix4 (Slettet)

Det må du undskylde der er (H2PO4 og minus op i hjørnet) og HPO4 og 2- oppe i hjørnet


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. september 2016 af mathon

2) I en given phosphatbuffer er \left [ H_2P{O_4}^{-} \right ] \; 6{,}2\; mM og \left [ HP{O_4}^{2-} \right ] \; 3{,}8\; mM . Hvad er pH i
denne buffer?

pufferligningen 
giver:
                            pH=pK_s+\log\left ( \frac{\left [ B \right ]}{\left [ S \right ]} \right )          pK_s(H_2P{O_4}^-)=7{,}20

                            pH=7{,}20+\log\left ( \frac{3{,}8\; mM}{6{,}2\; mM} \right )=6{,}99


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. september 2016 af mathon

3)
     fra 1) 
                    1 dråbe HCl\, _{\textit{(aq)}} indeholder \left (5{,}0\cdot 10^{-5} \; L \right )\cdot \left ( 10^{-1}\; \tfrac{mol}{L} \right )=5{,}0\cdot 10^{-6}\; mol \; H_3O^+=5{,}0\cdot 10^{-3}\; mmol
efter tilsætning:
                           pH=7{,}20+\log\left ( \frac{(3{,}8-5{,}0\cdot 10^{-3})\; mM}{(6{,}2+5{,}0\cdot 10^{-3})\; mM} \right )=6{,}986=6{,}99 (2\; dec.)


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. september 2016 af mathon

4)
       forholdet  \frac{\left [ B \right ]}{\left [ S \right ]} ændres ikke hvorfor

                            pH=pK_s+\log\left ( \frac{\left [ B \right ]}{\left [ S \right ]} \right ) ikke ændres.


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. september 2016 af mathon

5)
 I den givne phosphatbuffer er nu  \left [ H_2P{O_4}^{-} \right ] \; 0{,}62\; mM og \left [ HP{O_4}^{2-} \right ] \; 0{,}38\; mM . Hvad er pH i
denne buffer, hvs der tilsættes 1 dråbe 0,1 M HCl (aq)?

1 dL = 100 mL af denne pufferopløsning indeholder før tilsætningen

         HP{O_4}^{2-}
                              (100\; mL)\cdot \left ( 3{,}8\cdot 10^{-4}\; \; \tfrac{mmol}{mL}\right )=0{,}038\; mmol

         H_2P{O_4}^{-}
                              (100\; mL)\cdot \left ( 6{,}2\cdot 10^{-4}\; \; \tfrac{mmol}{mL}\right )=0{,}062\; mmol

efter tilsætning af 1 dråbe 0,1 M HCl (aq)

                           pH=7{,}20+\log\left ( \frac{(0{,}038-0{,}005)\; mmol}{(0{,}062+0{,}005)\; mmol} \right )=6{,}89


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. september 2016 af mathon

1.1)
           pH=14+\log(\left [ OH^- \right ]/M)

           pH-14=\log(\left [ OH^- \right ]/M)

           10^{\, pH-14}=\left [ OH^- \right ]

           \left [ OH^- \right ]=10^{\, 12{,}5-14}=0{,}031623\; M

efter fortynding:

           pH=14+\log(0{,}0031623)=11{,}5           


Svar #12
10. september 2016 af Phoenix4 (Slettet)

I opgave 6 siger facit at det er 12,5

Brugbart svar (1)

Svar #13
10. september 2016 af mathon

1.1
       1)     pH = 12,5

       2)     pH = 11,5

                


Svar #14
10. september 2016 af Phoenix4 (Slettet)

Jeg forstår stadig ikke spørgsmål 6 


Brugbart svar (0)

Svar #15
10. september 2016 af mathon

6)
     Opgave 1.1
En  Ba(OH)2-opløsning har pH 12,50.
Til 1 dL af denne tilsættes 1 dråbe 0,1 M HCl-opløsning.
hvad bliver pH?

                           \left [ OH^- \right ]=0{,}031623\; M

1 dL indeholder:
                           \left ( 100\; mL \right )\cdot \left (0{,}031623\; \tfrac{mmol}{mL} \right )=3{,}1623\; mmol\; OH^-
ved tilsætning af 1 dråbe HCl-opløsning
mindskes antallet af mmol OH- med 0,005 mmol

hvoraf
                           n\left ( OH^- \right)=(3{,}1623\; mmol\)-(0{,}005\; mmol)=3{,}1573\; mmol

som i 100 mL har den aktuelle koncentration:

                           \left [ OH^- \right ]=\frac{3{,}1573\; mmol}{100\; mL}=0{,}031573\; \tfrac{mmol}{mL}=0{,}031573\;M

                           pH=14+\log\left ( \left [ OH^- \right ]/M \right )=12{,}499


Svar #16
10. september 2016 af Phoenix4 (Slettet)

Taaak for hjælpen Mathon =D


Svar #17
11. september 2016 af Phoenix4 (Slettet)

I spørgsmål 3) bruger du mol i stedet for M for HCl der bliver tilført til buffere; hvorfor må man det?


Brugbart svar (0)

Svar #18
12. september 2016 af mathon

#17

       pufferligningen: 

                            pH=pK_s+\log\left ( \frac{\left [ B \right ]}{\left [ S \right ]} \right )          

                            pH=pK_s+\log\left ( \frac{\frac{n_b}{V}}{\frac{n_s}{V}} \right )=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )          

                     


Svar #19
12. september 2016 af Phoenix4 (Slettet)

Ok tak :)

Svar #20
12. september 2016 af Phoenix4 (Slettet)

Hvorfor kan vi så ikke gøre det samme i 5). Du vælger i 5) kun at bruge mol og ikke M som i 6) hvor du bruger både mol og M?


Forrige 1 2 Næste

Der er 36 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.