Matematik

Breddefunktion

05. oktober 2016 af SødeBløde (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Forstil jer at der er placeret en ligesidet trekantsplade på havbunden og hviler på spidsen, sådan som et V. Der er 6.1 m til havbunden og den er 1.5m bred. Jeg skal så lave en breddefunktion og har simpelthen stirret på det i 3 kvartere uden at kunne komme videre.

Jeg tænkte på et udtryk a la:

-6.1-1.5*x

Men det passer ikke med mine videreudregninger. Der skal være et x på begge led for at det kan gå op.

Håber der er nogen der kan hjælpe! :)


Svar #1
05. oktober 2016 af SødeBløde (Slettet)

Her er en skitse over situationen.

x1=1.83m og x2=4.27m

Vedhæftet fil:trekant.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. oktober 2016 af PeterValberg

Indsætter lige dit billede:

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. oktober 2016 af VandalS

#0

Hvad er det, du helt præcis ønsker at bestemme? b1 på figuren, svarende til længden af siderne i den ligesidede trekant? I bekræftende fald, udgører x1 så højden i trekanten?


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. oktober 2016 af Capion1

.SP 0510162146.PNG

Vedhæftet fil:SP 0510162146.PNG

Svar #5
05. oktober 2016 af SødeBløde (Slettet)

Det skal lige siges at negativ er alt under vandgangslinien.

Desuden skal der gælder at b(-(x1+x2))=0 da bredden på trekanten er netop nul der og at b(x1)=b1.

Men tænker måske udtrykket kunne omksrives til:

b(x)=\frac{1/2\cdot b_{1}}{-(x_{1}+x_{2})}\cdot x

Mendet passer dog ikke med b(-x2)=b1 og at b(-(x1+x2))=0

Sidder stadig rimelig meget fast


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. oktober 2016 af Capion1

Lad y-aksen på tegningen # 4 være vandgangslinjen og x-aksen som anført.
Lad endvidere x1 og x2 begge være > 0.
Til løsning af ligningen
y  =  αx + β
har vi de to ligninger
 (I)       0  =  - α(x1 + x2) + β
(II)  b1/2  =  - αx2 + β
som giver
α  =  b1/(2x1)   og   β   =  b1(1 + x2/x1)/2
Vi har da forskriften for den halve bredde  b(x) :

b\left ( x \right )=\frac{b_{1}}{2x_{1}}\cdot x+\frac{b_{1}}{2}\cdot \left ( 1+\frac{x_{2}}{x_{1}} \right )
Man har dermed
b(- x1 - x2)  =  0       ∧     b(- x2) = b1/2     og ikke som du skrev  b(x1) = b1


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. oktober 2016 af Capion1

# 6  fortsat
Den vinkel β der er på tegningen, har naturligvis intet med det β i forskriften  i # 6 at gøre. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. oktober 2016 af VandalS

Lad y-aksen ligge i vandgangslinjen og lad x-aksen ligge i midten heraf pegende opad med samme retningsvektor som x_1 og x_2 linjen.

Sæt h(x)=x_1 + x_2 \right - x som er højden i forhold til vandbunden og kald sidelængden i den ligesidede trekant for b(x). Dan en retvinklet trekant med siderne 

h(x)b(x) og \frac{b(x)}{2}.

Af Pythagoras fås nu at

b(x)^2 = h(x)^2 + \left( \frac{b(x)}{2} \right)^2 \Leftrightarrow b(x)^2 =\frac{4}{3} h(x)^2 \Rightarrow b(x) = \sqrt{\frac{4}{3}}h(x)

Indsæt udtrykket for h(x) og vi får

b(x)=\sqrt{\frac{{4}}{3}}\left(x_1 + x_2 - x \right ).

Så kan du selv tjekke mod dine kendte værdier og sammenligne med Capion1's svar i #4, der benytter forholdsregning mellem ligedannede trekanter.


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. oktober 2016 af VandalS

Jeg har lavet en fortegnsfejl i #8. Det burde være

h(x)=x_1+x_2+x så

b(x)=\sqrt{\frac{4}{3}} \left( x_1+x_2+x\right )


Skriv et svar til: Breddefunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.