Kemi

ligevægtskonstant

12. december 2016 af 1jazzoz - Niveau: A-niveau

Jeg skal finde lligevægtskonstanten for nedenstående ligevægt.

I2+I-=I3

Det oplyses at I2 er meget lidt opløseligt i vand. Der tilføjes 2,54 g af I2 til en opløsning af I- med et volumen på 1dm3 og en koncentration af I- på 0,5 mol/dm3. Systemet får lov til at løbe til ligevægt hvor 9,8*10-3 mol af I3 er tilstede. Bestem ligevægtskonstanten og antag at volumet forbliver det samme også efter tilførsel af I2

Umiddelbart har jeg gjort det at jeg har fundet stofmængden af I2 og I^-.SOm jeg finder til henholdsvis 

ni2=0,1 mol

ni=0,5 mol

Dette er før ligevægten indstiller sig og ved ligevægten trækker jeg de 9,8*10^-3 fra disse stofmængder og udregner brøken

Ka=(9,8*10-3)/(0,1-9,8*10-3)(0,5-9,8*10-3)=0,22 

Men da facit er 100 så er det klart nok ikke den rigtige fremgangsmåde. Kan i hjælpe mig? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. december 2016 af mathon

                          I_2\; +\; I^-\;\rightleftharpoons \; {I_3}^-

    

        
 


Svar #2
12. december 2016 af 1jazzoz

Fedt, så må det være en fejl i bogen. Tak!


Skriv et svar til: ligevægtskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.