Kemi

Molprocenter.

15. december 2016 af 1jazzoz - Niveau: Universitet/Videregående

Hej - jeg har fået dette spørgsmål opgivet. 

Hypochlorsyrling bruges til at desinficere svømmebassiner. Det reagerer som svag syre:

 HClO(aq) =H+ (aq) + ClO-,

 Ka= 3,0 *10-8

For at man skal kunne være i vandet uden at det svier for meget i øjnene, skal pH være 7,8.

Jeg er i tvivl om hvilken formel jeg skal anvende.. Umiddelbart hælder jeg til at anvende pufferligningen, men efter jeg har fundet pka værdien  så ved jeg ikke hvad jeg skal gøre.   

Hvad er de respektive molprocenter af HClO(aq) og ClO- ?

Svarmuligheder

-10% ClO-  og 90% HClO

-33% ClO-  og 67% HClO

-67% ClO- og 33% HClO

-50% ClO-  og 50% HClO

-90% ClO-  og 10% HClO


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2016 af mathon

Brug pufferligningen.


Svar #2
15. december 2016 af 1jazzoz

Okay så vi har at :

ph=7,8

Pka=7,523 og derfor

7,8=7,523+log[base]/[syre]

Men hvordan finder vi koncentrationen af basen og syren. 

For man kan vel ikke tage [H+]=10-PH når der er tale om en svag syre? 

Eller hvad? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. december 2016 af mathon

                                   7{,}8=7{,}5+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )

                                  \frac{n_b}{n_s} =10^{7{,}8-7{,}5}\approx 2

                                  \frac{n_b}{n_s+n_b} =10^{7{,}8-7{,}5}\approx\frac{ 2}{1+2}=\frac{2}{3}

                                  \frac{n_b}{n_{total}} =\frac{2}{3}=67\%

                                  \frac{n_s}{n_{total}} =\frac{1}{3}=33\%


Skriv et svar til: Molprocenter.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.