Fysik

Aktivitet af Kr-85

30. januar 2017 af nielsen03 - Niveau: B-niveau

Hej alle! Jeg sidder med en opgave som jeg er kørt lidt fast i, håber i kan hjælpe! Opgaven lydder:

Kr-85 (krypton) henfalder ved en betaproces med en halveringstid på 10,7år. Vi ser på et Kr-85 præparat, der indeholder 1,95*1019 kerner

a) Beregn aktiviteten i præparatet og angiv det i Bq.

b) Hvad er aktiviteten efter 21,1 år.

c) Hvor lang tid går der før aktiviteten er på 250 MBq.

Her er hvad jeg har lavet ind til videre:

ved a har jeg fundet A ved at sige A=k*N (hvor k= (ln(2))/T1/2) og N=antal kerner) og fundet at
A=(2,05*10-9s-1)*1,95*1019=3,99*1010Bq (Så den er jeg ret sikker på)

i b har jeg bare sat 6,657*108s ind på t's plads i  [A=A_0*(1/2)^(t/T1/2)] og fået at A= cirka 1010 Bq

Ved c har jeg isoleret t i formlen A=A_0*(1/2)^(t/T1/2) og fundet at t= (-ln(A/A0))/(ln(2))*T1/2
så t=2.47468*109 s hvilket må være cirka 78 år

Det er mest c jeg er i tvivl om, da jeg har svært ved at bedømme om tallet er et realistisk tal, håber nogen kan hjælpe mig :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. januar 2017 af peter lind

et hurtigt overslag

78 år ligger mellem 7 og 8 gange halveringsstiden. 27 = 128, 28 = 256 hvis du sammenligner stemmer det rimeligt


Svar #2
30. januar 2017 af nielsen03

mange tak Peter Lind!


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. januar 2017 af mathon

                  A(t)=k\cdot N=k\cdot N_0\cdot e^{-k\cdot t}=\frac{\ln(2)}{T_{\frac{1}{2}}}\cdot N_0\cdot\left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{T_{\frac{t}{2}}}}

                  7{,}88923\cdot 10^{15}\; aar^{-1}=\frac{\ln(2)}{10{,}7\; aa r}\cdot \left ( 1{,}95\cdot 10^{19} \right )\cdot\left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{10{,}7\; aar}}

                  \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{10{,}7\; aar }}=\frac{7{,}88923\cdot 10^{15}\; aar^{-1}\cdot \left (10{,}7\; aa r \right )}{\ln(2)\cdot 1{,}95\cdot 10^{19}}=0{,}006245

                   \log\left ( \frac{1}{2} \right )\cdot {\frac{t}{10{,}7\; aa r}}=\log(0{,}006245)

                   t=\frac{\left (10{,}7\; aa r \right )\cdot \log(0{,}006245)}{\log\left ( \frac{1}{2} \right )}=78{,}4\; aa r

                   

                   


Skriv et svar til: Aktivitet af Kr-85

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.