Bioteknologi

Proteinelektoferese!!!

06. marts 2017 af cake8184 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey :)
Er der nogen der ved om kan opklare en forbrydelse vha. proteinelektoferese og eventuelt hvordan?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. marts 2017 af Ecc0 (Slettet)

Hmm du vil ikke kunne gøre det med protein elektroforese, da det højest sandsynligt ikke er nok forksel mellem personers ekspression, til at kunne se forskel.

Du vil derimod bruge DNA analyse, hvor specificke steder i genomet (mikrosatelitter) amplificeres, køres på en gel, og længden af mikrosatelitten kan bestemmes. Disse længder er individuelle, eller ikke alle mikrosatteliter har en længde der er forskellig fra eks personens far. Derfor amplificeres eks 30-40 mikrosatelliter måske og disse sammenlignes med den mistænktes mikrosatteliter. Du kan nu bestemme om den mistænkts DNA stemmer overens personens DNA.  


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. marts 2017 af AngelOneOne

Elektroforetisk adskillelse, har visse anvendelser i retsvidenskab, fordi det kan bruges til at isolere og sammenligne DNA, blodproteiner og uorganiske stoffer, som for eksempel krudtslamsrester fra gerningssteder, med mistænkte, ofre eller standardreferencemateriale.

Denne fremgangsmåde, involverer separationen af "markørproteiner", der for eksempel kan findes på overfladen af blodlegemer. Disse markørproteiner kan for eksempel være antigener, der bestemmer særlige blodgrupperinger, som for eksempel A, B, AB og O og kan derfor anvendes til at udelukke mistænkte fra at have været på et gerningssted. Er der for eksempel kun fundet blod af typen A (og dette for eksempel ikke stammer fra offeret) på et gerningssted, kan man udelukke at en person med blodtype B eller AB har været på gerningsstedet, eller i hvert tilfælde ikke har afsat de pågældende blodspor.

Blodproteinanalyse er dog stort set blevet erstattet af DNA fingeraftryk (som Ecc0 også skriver) fra for eksempel blod, fordi denne metode er meget mere specifik. Blodproteinanalyser kan dog stadig tjene som underbyggende beviser og har tidligere haft stor betydning i straffesager.

Proteinanalyser bruges i dag derfor ikke som "the smoking gun" beviser, men som beviser der underbygger beviserne mod en mistænkt. De kan derfor, som udgangspunkt ikke, kunne stå alene i en straffesag mod en mistænkt, men de kan stadig anvendes som et af værktøjerne i en retsmediciners værktøjskasse - Man kan selvfølgelig argumentere for, at i netop dette tilfælde med blodproteiner, har du jo også adgang til DNA fra blodet og kan derfor udfra dette lave et DNA fingeraftryk, der vil kunne anvendes som "the smoking gun" beviset.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Proteinelektoferese!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.