Bioteknologi

Gærcelle og mælkesyrebakterier

29. november 2017 af tyuio (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

er der nogen som kan hjælpe med at beskrive de kemiske reaktioner under anaerobe forhold i en gærcelle og mælkesyrebakterier.   


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. december 2017 af ChemistryIsKey

Der vil i begge tilfælde være tale om fermentering formentlig af glukose.

I tilfældet med gærcellen vil den omdanne glukosen til ethanol og kuldioxid (også kaldt gæring).

I tilfældet med mælkesyrebakterien, vil den omdanne glukosen til laktat.

Jeg ved ikke hvor dybt du vil gå i biokemien, fordi der er meget at tage fat på. Billedet herunder illustrerer de forenklede tilfælde;

Du kan se, at der i begge tilfælde først udføres glykolyse (hvilket i sig selv er en langhåret proces), hvorefter pyruvat (som er produktet af glykolysen) går to forskellige veje i de to forskellige organismer;

Gærcellen:   Pyruvat bliver reduceret først til acetaldehyd (decarboxylering m. enzymet pyruvat decarboxylase) og herefter reduceres acetaldehyd til ethanol (med NADH som reduktionsmiddel m. enzymet alkohol dehydrogenase).

Mælkesyrebakterien:   Pyruvat bliver direkte reduceret til laktat, igen med NADH som reduktionsmiddel (med enzymet laktat dehydrogenase).

Du kan se, at der ikke anvendes ilt nogen steder under disse fermenteringer, så der er tale om anaerobe forhold (husk at ilt først bruges ved den oxidative phosphorylering i mitokondrierne for at danne ATP).

:)


Svar #2
01. december 2017 af tyuio (Slettet)

Tusind tak!!! :) det var virkelig sødt af dig. Det er til et biokemi kursus. 

Lige et spørgsmål, hvilken betydning har det at gær er en eukaryot celle og mælkesyrebakterier er prokaryot? 
 


Svar #3
01. december 2017 af tyuio (Slettet)

Når du siger, at der er meget at tage fat på i biokemi delen, hvad er det så du mener? :) 


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. december 2017 af ChemistryIsKey

Hmm altså eukaryot betyder jo, at gærcellen har en kerne, mens prokaryoat betyder at mælkesyrebakterien ikke har nogen kerne. Ved ikke lige hvilken kontekst det kan have på hvilken form for fermentering de to organismer anvender, men det kan være du kan finde noget på nettet.

Du kan se på billedet tidligere, at fermenteringen indeholder glykolysetrinnet. Glykolysen er en ret kompliceret proces med 10 trin, hvor der både indgår mange intermediater, enzymer og cofaktorer. Så hvis du skal grave helt ned i glykolysens trin er der ret meget at tage fat på :)


Svar #5
02. december 2017 af tyuio (Slettet)

tak for svar :-) Glykolysens ti trin som gennemgås i denne artikel https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK22593/ , er det de samme som foregår i begge organisme (gærceller og mælkesyrebakterier)?


Brugbart svar (1)

Svar #6
02. december 2017 af ChemistryIsKey

Jep! Glykolyse er som nævnt en anaerob proes. Dette indikerer, at den må være udviklet meget tidligt i evolutionens gang, helt tilbage til dengang, hvor der ikke var tilstrækkelig ilt tilstede for at kunne udføre fuldstændig cellulær respiration. Da glykolysen blev udviklet meget tidligt, har stort set alle organismer (bakterier, dyr, mennesker, planter, svampe osv. osv.) den helt samme udgave af glykolysen (bortset fra det sidste trin, hvor pyruvat kan omdannes til forskellige ting, fx laktat og ethanol som du så tidligere. Man regner dog normalt ikke denne fermentering af pyruvat med i glykolysen, så overordnet set er glykolysen ens hos langt de fleste organismer)     :)


Svar #7
02. december 2017 af tyuio (Slettet)

Tusind tak!!! :-)


Skriv et svar til: Gærcelle og mælkesyrebakterier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.