Kemi

Isoton

02. januar 2018 af pigen001 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej SP
?Jeg har brug for hjælp til dette spørgsmål; En opløsning af..... er IKKE isoton (300mOsmol/L)

 5,4 % glucose
0,3 M glucose
0,15 M NaCl
0,15 M KCl
0,15 M K2SO4

Har prøvet mig lidt frem og kan slet ikke finde ud af hvordan man skal regne de enkelte ud, for at finde ud af om de er isotone eller ej.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. januar 2018 af mathon

M(NaCl) = 58,443 g/mol

             \small \tfrac{0,15\; mol}{L}=\tfrac{\left (0,15\; mol \right )\cdot \left ( 58,443\; \tfrac{g}{mol} \right )}{L}=8,8\; \tfrac{g}{L}\approx 9\; \tfrac{g}{L}

             \small 0,30\; \frac{osmol}{L}\; NaCl=\frac{0,30}{2}\; NaCl\; \frac{mol}{L}=0,15\; M\; NaCl


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. januar 2018 af mathon

En opløsning af 0,15 M K2SO4 er IKKE isoton med 300 mOsM


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. januar 2018 af mathon

5,4% glucose:

                            \small c_{glucose}=\frac{\tfrac{5{.}4\; g}{180{.}56\;\tfrac{g}{mol}}}{\tfrac{100\; g}{1000\; \tfrac{g}{L}}}=\frac{0{.}030mol}{0{.}1\;L}=c\;M=\tfrac{0{.}30\;M}{1}=0{.}30\;O\! s\! M=300\;mO\! s\! M


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. januar 2018 af mathon

notationskorrektion:

                            \small \small c_{glucose}=\frac{\tfrac{5{.}4\; g}{180{.}56\;\tfrac{g}{mol}}}{\tfrac{100\; g}{1000\; \tfrac{g}{L}}}=\frac{0{.}030\; mol}{0{.}1\;L}=0{.}30\;M=0{.}30\;O\! s\! M=300\;mO\! s\! M

da glucose ikke dissocieres i vandig opløsning.


Svar #5
03. januar 2018 af pigen001 (Slettet)

Okay, jeg er blevet lidt forvirret med den her.

#1 Hvorfor er det vi ganger 0,15 M med 58,443? 
- altså vil gerne vide om der er en formel som bruges her?  og jeg har ikke helt forstået det næste du skrev " 0,30 osmol/L NaCl = 0,30/2 NaCl .... " kan du evt lige forklare hvad du gør her?   

#2  - Regner jeg dette på samme måde som du viste for #1  altså 0,15*(molvægten for K2SO4) / 1L =21,336?   

#3 - Kan ikke helt forstå hvad det er vi gør under den første brøk?
100/1000 hvorfor gør vi det?   

og mange tak for hjælpen       


Skriv et svar til: Isoton

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.