Kemi

stofmængde, masse

06. marts 2018 af saralarsen1233 (Slettet) - Niveau: B-niveau

På smørmejerier tilsætter man salt (naCl) til smør (undtagen  når man laver usaltet smør). Opgaven viser, hvordan saltindholdet i  smør kan bestemmes ved titrering. i et forsøg afvejes 0,257 g smør  i et 10 ml bægerglas. der tilsættes ca. 5 ml demineraliseret vand.  Blandingen opvarmes i et varmt vandbad i nogle minutter, så smørret  smelter. Så tilsættes 1 dråbe 0,1 m K2CrO4, hvorefter der titreres med  0,0500 m agnO3 under magnetomrøring. Ved ækvivalenspunktet er  der tilsat 0,931 ml 0,0500 m agnO3.

a)  Beregn den tilsatte stofmængde agnO3.

b)  Hvilken stofmængde naCl er ækvivalent hermed?

c) Beregn massen af naCl, og angiv smørrets saltindhold i masse%.

Håber virkelig nogen kan hjælpe!

TAK på forhånd!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. marts 2018 af Sveppalyf (Slettet)

a)

n(AgNO3) = 0,000931 L * 0,0500 M = 0,00004655 mol

b)

Reaktionen er

AgNO3 + NaCl --> AgCl + NaNO3

Vi ser at AgNO3 og NaCl reagerer i forholdet 1:1, så den ækvivalente stofmængde NaCl er 0,00004655 mol.

c)

m = n*M

m(NaCl) = 0,00004655 mol * 58,4 g/mol = 0,00272 g

Masseprocent:

0,00272 g / 0,257 g  * 100% = 1,06%


Skriv et svar til: stofmængde, masse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.