Naturvidenskabeligt grundforløb (NVG)

Kvalitative iagttagelser?

29. august 2018 af jegerlækker20202 (Slettet)

Nogen der kan sige hvad Kvalitative iagttagelser er?


Svar #1
29. august 2018 af jegerlækker20202 (Slettet)

Kvalitative iagttagelser beskriver en egenskab ved en genstand eller en proces, fx form, farve, lugt eller smag. At beskrive en appelsin som rund og orange er kvalitative observationer.

Er det rigtigt??


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. august 2018 af ringstedLC

Du har fat i noget af det rigtige. Kvalitativ ≈ kvalitet, det vil sige, at der "måles" og beskrives mange detaljer ved forholdsvis få genstande. Er det en proces overvåges ligeledes mange ting; input til processen bliver målt eller vejet med stor præcision inden processen startes, under forløbet observeres alle mulige forhold og slutproduktet undersøges selvfølgelig ligeså grundigt. Et ex. er observationer af solformørkelse. Da man kun sjældent har mulighed for at observere fænomenet planlægges alt minutiøst for at få det maksimale udbytte af begivenheden.

Den anden slags iagtagelser, kvantitative ≈ kvantum (mængde) bruges gerne til genstande i større antal, hvor man er mere interesseret i gennemsnitlige og færre egenskaber. Hvis der er tale om en proces, skal den være rimelig nem og ikke for dyr at gentage. Et ex. er solopgang. Den ses hver dag (næsten) og der kan derfor hurtigt indsamles en mængde data som man så kan vurdere udfra gennemsnitlige betragtninger fordi en enkelt dags solopgang, hvor smuk den end måtte være, alligevel ikke siger alt om, hvordan Solen står op .


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. august 2018 af SelmaWho

Ja, i modsætning til kvantitative iagtagelser hvor du på en eller anden måde kan måle resultatet, er kvalitative iagtagelser noget hvor du må konstatere en ændring på noget der ikke rigtig kan måles, som du netop har beskrevet.


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. august 2018 af ringstedLC

#3: Ikke enig. Der kan godt være målbare egenskaber i en kvalitativ undersøgelse. I eksemplet med appelsinen kan det diskuteres hvor rund den er, da "rund" jo ikke er en eksakt egenskab. Men farven kan måles på en farveskala. I beskrivelsen kunne man tilføje, hvormeget den vejer, tørstofindhold, antal kerner m.m.


Skriv et svar til: Kvalitative iagttagelser?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.