Bioteknologi

Stofmængdeberegninger - hvordan?

22. september 2018 af hendederspørger (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa. Jeg forstår simpelthen ikke hvordan disse opgaver skal regnes. Er der nogle søde sjæle derude, som vil prøve at forklare mig det? Tak på forhånd! :)

Opgave 1 - Man har en kobberacetat-opløsning med en koncentration på 0,0472 M. Der er blevet opløst 2 kg kobberacetat-monohydrat. Hvad bliver opløsningens volumen?

Opgave 2 - 53,06 L 2,50 M væske fortyndes med 10,2971 liter vand. Hvad bliver den nye koncentration?

Opgave 3 - Stoffet K2SO4 . 7 H2O (s) anvendes til at lave 1000 mL 0,383 M K2SO4 (aq). Beregn massen af K2SO4 . 7 H2O (s) som man skal bruge til at lave opløsningen.

Opgave 4 - Med pipette overføres 187,00 mL 0,53 M Ca3(PO4)2 til en 1000 mL målekolbe, og der fyldes op til stregen med vand og omrystes. Hvad er koncentrationen af Ca3(PO4)2 i den fortyndede opløsning?

Angiv antal betydende cifre for hver enkelt opgave.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2018 af mathon

Opgave 1
                    
                         \small \begin{array}{llcl} \textup{formlen for } \mathrm{Cu(CH_3COO)_2\cdot H_2O}\\ \textup{beregningsm\ae ssigt bekvem:}\! \! \! \! \quad\mathrm{CuC_2H_5O_3}\\ \textup{molmasse M af }\mathrm{CuC_2H_5O_3} \! \quad \textup{SUM}\{1,2,5,3\}\cdot \{63.546,12.011,1.008,15.999\})\tfrac{g}{mol}&=&140.605\; \tfrac{g}{mol}\\ \textup{antal mol:} \quad n=\frac{2000\; g}{140.605\; \tfrac{g}{mol}}&=&14.224\; mol\\ \textup{opl\o sningens volumen:}\quad V=\frac{n}{c}=\frac{14.224\; mol}{0.0472\; \frac{mol}{L}}&=&301.4\; L \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. september 2018 af mathon

Opgave 2
                         
\small \begin{array}{llcr} \textup{fortyndingsfaktor:}&\frac{53.06+10.297}{53.06}&=&1.194\\ \textup{fortyndingskoncentration:}&c_{fort}=\frac{1}{1.194}\cdot (2.50\; M)&=&2.09\; M \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. september 2018 af mathon

Opgave 3
                         \small \begin{array}{lll} \textup{molmasse M af }\mathrm{K_2SH_{14}O_5:}\quad \textup{SUM}\left (\{2,1,14,5\}\cdot \{39.098,32.065,1.008,15.999\} \right )\tfrac{g}{mol}&=204.368\; \tfrac{g}{mol}\\ \textup{opl\o st masse:}\quad m=n\cdot M=V\cdot c\cdot M=\left (1\; L \right )\cdot \left (0.383\; \tfrac{mol}{L} \right )\cdot \left (204.368\; \tfrac{g}{mol} \right )&=78.273\; g \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. september 2018 af mathon


Opgave 4
                         
\small \small \begin{array}{llcr} \textup{fortyndingsfaktor:}&\frac{1000}{187}&=&5.348\\ \textup{fortyndingskoncentration:}&c_{fort}=\frac{1}{5.348}\cdot (0.53\; M)&=&0.99\; M \end{array}


Skriv et svar til: Stofmængdeberegninger - hvordan?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.