Fysik

Elekrtroteknik

16. februar 2019 af Leopard666 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej 

Er der nogen der kan hjælpe mig hvordan ma regner denne opgave?tak :)

2.23 Opgavesamling elektroteknik 1

Et potentiometer med samlet modstand 10,0 k? tilsluttes 220 V over yderklemmerne. Potentiometrets glidekontakt indstilles således, at modstanden mellem den ene yderklemme og glidekontakten er 6,5 k?.

a) Find spændingen mellem disse to klemmer

b) Til de samme to klemmer tilsluttes en belastningsmodstand, som ved uændret indstilling af glidekontakten optager 15,0 mA. Find spændingen mellem klemmerne. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. februar 2019 af PeterValberg

a) Se billedet, det skulle gerne hjælpe dig i den rigtige retning
    det er Vout, du skal bestemme for at besvare spørgsmålet.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Svar #2
16. februar 2019 af Leopard666 (Slettet)

Mnge tak kære Peter :)


Svar #3
16. februar 2019 af Leopard666 (Slettet)

#1

a) Se billedet, det skulle gerne hjælpe dig i den rigtige retning
    det er Vout, du skal bestemme for at besvare spørgsmålet.

men spørsmålet er til eksamen hvordan man kan finde ud af tegne sådan rigtig kredsløb?


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. februar 2019 af Eksperimentalfysikeren

Du må øve dig på det inden eksamen.

En bemærkning om modstandssymbolet. Der findes to forskellige. De er vist i et af billederne på siden:

https://en.wikipedia.org/wiki/Resistor

Rektangelformen er nok den enkleste at tegne.


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. februar 2019 af ringstedLC

#3: Måske kan denne bruges: https://www.draw.io/

a) Bemærk: R1,2 ≈ R1 og R2,3 ≈ R2 på figuren.

\begin{align*} U_{1,2} &= U_{1,3}\cdot \frac{R_{1,2}}{R} \end{align*}

b)

\begin{align*} Generelt: \\ \tfrac{1}{R_{parr.}} &= \tfrac{1}{R_1}+\tfrac{1}{R_2}\Updownarrow \\ R_{parr.}&=\tfrac{1}{\frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2}} \end{align*}

som i a), men her er spændingsdeleren belastet (parallelkoblet) med Rbel.:

\begin{align*} U_{1,2} = U_{1,3}\cdot \tfrac{R_{1,2}\;||\;R_{bel.}}{\left (R_{1,2}\;||\;R_{bel.} \right )\;+\;R_{2,3}} &=\tfrac{U_{1,3}\;\cdot \;\frac{1}{\frac{1}{R_{1,2}}+\frac{1}{R_{bel.}}}}{\frac{1}{\frac{1}{R_{1,2}}+\frac{1}{R_{bel.}}}\;+\;R_{2,3}} \\ =\tfrac{U_{1,3}\;\cdot \;\frac{1}{\frac{1}{R_{1,2}}+\frac{1}{R_{bel.}}}}{\frac{1\;+\;\left (\frac{1}{R_{1,2}}+\frac{1}{R_{bel.}} \right )\;\cdot \;R_{2,3}}{\frac{1}{R_{1,2}}+\frac{1}{R_{bel.}}}} &=\tfrac{U_{1,3}}{1\;+\;\left (\frac{1}{R_{1,2}}+\frac{1}{R_{bel.}} \right )\cdot \;R_{2,3}} \\ =\tfrac{U_{1,3}}{1\;+\;\left (\frac{R_{2,3}}{R_{1,2}}+\frac{I_{bel.}\;\cdot \;R_{2,3}}{U_{1,2}} \right )} \;&,\; \tfrac{1}{R_{bel.}}=\tfrac{1}{\frac{U_{1,2}}{I_{bel.}}}=\tfrac{I_{bel.}}{U_{1,2}} \end{align*}

\begin{align*} U_{1,2} &=\tfrac{220}{1+ \left (\frac{3.5\;\cdot \;10^3}{6.5\;\cdot \;10^3} \;+\;\frac{15\;\cdot \;10^{-3}\cdot \;3.5\;\cdot 10^3}{U_{1,2}} \right )} =\tfrac{220}{1\;+\;\frac{7}{13}\;+\;\frac{52.5}{U_{1,2}}} \\ &=\tfrac{220\;\cdot \;13\;\cdot \;U_{1,2}} {13\;\cdot \;U_{1,2}\;+\;7\;\cdot \;U_{1,2}\;+\;13\;\cdot \;52.5} =\tfrac{2860\;\cdot \;U_{1,2}} {20\;\cdot \;U_{1,2}\;+\;682.5} \\ \left (20\cdot U_{1,2}+682.5 \right )\cdot U_{1,2} &= 2860\cdot U_{1,2} \\ 20\cdot {U_{1,2}}^2-2177.5\cdot U_{1,2} &= 0 \\ U_{1,2} &= 108.875\;V \\ \end{align*}

\begin{align*} Kontrol: \\ U_{2,3} &= U_{1,3}-U_{1,2}\Updownarrow \\ U_{2,3} &= 220-108.875=111.125\;V \\ I_{2,3} &= I_{1,2}+I_{bel.}\Updownarrow \\ \frac{U_{2,3}}{R_{2,3}} &= \frac{U_{1,2}}{R_{1,2}} +I_{bel.}\Updownarrow \\ \frac{111.125}{3.5\cdot 10^3} &= \frac{108.875}{6.5\cdot 10^3} +15\cdot 10^{-3}\Updownarrow \\ 0.03175 &= 0.03175 \end{align*}


Skriv et svar til: Elekrtroteknik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.