Kemi

Afstem reaktionskema

26. maj 2019 af doko - Niveau: C-niveau

Hej.

Jeg har fået opgaven: Afstem følgende reak­tion, idet det antages, at der kun dannes fire kuldioxid molekyler pr. stearinsyremolekyle resten af C-atomerne i stearin danner C:

C17H35COOH(l)    +   O2(g)     →         CO2(g)   +        C    +       H2O(g)

Jeg er kørt død i det og har lige brug for lidt hjælp. 

Tak:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2019 af marielinge

Okay, så her synes jeg du skal følge chokoladereglen: Chokoladereglen går ud på at tælle C-atomer først, derefter H-atomer og så O-atomer igen. CHO som i chokolade. Husk når du afstemmer, skal der være lige meget af hvert stof på højre og venstre side.

Vi starter med C-atomer:

Venstre side: 18

Højre side: 2. Det betyder du skal tilføje 17 ved C 

H-atomer:

Venstre side: 36

Højre side: 2. Det betyder du skal tilføje 18 ved H2O, da 18 * 2 = 36

O-atomer:

Venstre side: 4

Højre side: Her skal vi være opmærksomme på de tal vi har tilføjet ved stoffer. Reaktionen er inditl videre:

C17H35COOH + O2 ->  16 CO2 +  C + 18 H2O

Derfor højre side: 16*2 O + 18 = 50 O-atomer. Derfor skal vi tilføje 25 O2 på venstre side Så det hele går op.

C17H35COOH + 24 O2 ->  16 CO2 +  C + 18 H2O. Tæl igen som kontrol:

C PÅ HVER SIN SIDE: VS: 17,   HS: 16 + 1 = 17

H PÅ HVER SIN SIDE: VS: 36,   HS: 18* 2 = 36

O PÅ HVER SIN SIDE: VS: 50,   HS: 18 + 16*2 = 50


Svar #2
26. maj 2019 af doko

#1

Okay, så her synes jeg du skal følge chokoladereglen: Chokoladereglen går ud på at tælle C-atomer først, derefter H-atomer og så O-atomer igen. CHO som i chokolade. Husk når du afstemmer, skal der være lige meget af hvert stof på højre og venstre side.

Vi starter med C-atomer:

Venstre side: 18

Højre side: 2. Det betyder du skal tilføje 17 ved C 

H-atomer:

Venstre side: 36

Højre side: 2. Det betyder du skal tilføje 18 ved H2O, da 18 * 2 = 36

O-atomer:

Venstre side: 4

Højre side: Her skal vi være opmærksomme på de tal vi har tilføjet ved stoffer. Reaktionen er inditl videre:

C17H35COOH + O2 ->  16 CO2 +  C + 18 H2O

Derfor højre side: 16*2 O + 18 = 50 O-atomer. Derfor skal vi tilføje 25 O2 på venstre side Så det hele går op.

C17H35COOH + 24 O2 ->  16 CO2 +  C + 18 H2O. Tæl igen som kontrol:

C PÅ HVER SIN SIDE: VS: 17,   HS: 16 + 1 = 17

H PÅ HVER SIN SIDE: VS: 36,   HS: 18* 2 = 36

O PÅ HVER SIN SIDE: VS: 50,   HS: 18 + 16*2 = 50

Men det går jo ikke op, eftersom vi antager at det kun dannes 4 CO2 pr. C17H35COOH


Skriv et svar til: Afstem reaktionskema

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.