Biologi

Farveblindhed

12. oktober 2019 af mariestuart - Niveau: 9. klasse

Hej SP!

Jeg har et spørgsmål om farveblindhed. Så der er jo langt flere rød-grøn farveblinde drenge end piger, fordi de kun har et X-kromsom. Men hvis en pige er rød-grøn farveblind, hvordan er hendes forældres farvesyn så? Er der flere mulige kombinationer?

Tak på forhånd. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. oktober 2019 af thelma333 (Slettet)

"Genet for farveblindhed knytter sig til X-kromosomet, men da det er vigende, skal kvinder have genet på begge deres X-kromosomer, før de bliver farveblinde. Det vil sige, at de både skal have en farveblind far og en mor, som enten selv er farveblind, eller som er bærer af genet. Mænd har derimod kun ét X-kromosom og bliver derfor farveblinde, når blot det kromosom har genet."

https://illvid.dk/mennesket/genetik/hvorfor-bliver-man-farveblind


Svar #2
12. oktober 2019 af mariestuart

Mange tak!
Desuden har et andet spørgsmål ift. til den vedhæftede fil. Mor bærer genet for farveblindhed, men far ikke er farveblind. 

Er det rigtigt forstået, at 25% af sønnerne vil blive blinde?

At 0% af pigerne vil blive farveblinde?

At 25% af pigerne vil være bærere af genet farveblindhed?

Vedhæftet fil:Farveblindhed.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #3
13. oktober 2019 af ringstedLC

De to døtre kan kun være en kombination af et raskt X-kromosom fra deres far og et raskt/sygt X-kromosom fra deres mor. En datter med det syge X-kromosom bliver en rask bærer.

De to sønner kan kun være en kombination af et Y-kromosom fra deres far og et raskt/sygt X-kromosom fra deres mor. En søn med det syge X-kromosom bliver en farveblind bærer.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. oktober 2019 af ringstedLC

1. Nej. Moren nedarver lige mange raske- og syge X-kromosomer, xsyg til sine sønner, der så kun får Y-kromosomer fra deres far:

\begin{align*} x_{syg} &= \frac{\frac{1}{2}\cdot \text{antal}_{s\o nner}}{\text{antal}_{s\o nner}}=\frac{1}{2} \\ x_{syg\;i\;\%} &= \frac{\frac{1}{2}\cdot \text{antal}_{s\o nner}\cdot 100}{\text{antal}_{s\o nner}}\%=50\% \\ \end{align*}

2. Ja. Faren nedarver kun raske X-kromosomer, Xrask til sine døtre. De dominerer over de syge X-kromosomer fra moren:

\begin{align*} X_{rask} &= \frac{\frac{1}{1}\cdot \text{antal}_{\,d\o tre}}{\text{antal}_{\,d\o tre}}=1 \\ X_{rask\;i\;\%} &= \frac{1\cdot \text{antal}_{\,d\o tre}\cdot 100}{\text{antal}_{\,d\o tre}}\,\%=100\% \end{align*}

3. Nej. Igen; moren nedarver lige mange raske- og syge X-kromosomer, xsyg til sine døtre, der så kun får raske X-kromosomer fra deres far:

\begin{align*} x_{b\ae rer} &= \frac{\frac{1}{2}\cdot \text{antal}_{\,d\o tre}}{\text{antal}_{\,d\o tre}}=\frac{1}{2} \\ x_{b\ae rer\;i\;\%} &= \frac{\frac{1}{2}\cdot \text{antal}_{\,d\o tre}\cdot 100}{\text{antal}_{\,d\o tre}}\,\%=50\% \end{align*}

En vigende (recessiv) egenskab hos den ene forældre giver 50% bærere og 0% med egenskaben. En vigende egenskab hos begge forældre giver 75% bærere, hvoraf 1/3, altså 25% af det samlede afkom, har egenskaben. 


Svar #5
13. oktober 2019 af mariestuart

Okay, nu forstår jeg. Tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. oktober 2019 af ringstedLC

#4, fortsat: Man skal huske på, at beregninger på vigende arvegang giver sandsynligheder for udfald, når værdierne ikke er 0% og 100%.

Eks. 1: En familie på seks med to døtre og to sønner, hvor far og mor er henholdsvis rask og bærer, kan have to raske (ikkebærende) sønner og to ikkebærende (raske) døtre.

Eks. 2: Omvendt kan den selvfølgelig også have to syge (bærende) sønner og to bærende (raske) døtre.

Hvis moren i eks. 1 var den eneste bærende kvinde i Verden, ville sygdommen herefter være udavlet, da næste generation ikke havde nogen bærere. Men fordi der i en typisk population fødes raske bærere som først nu med genteknologi kan identificeres, er der en konstant risiko for at sygdommen dukker op igen. Man siger, at den springer over en generation eller flere. Derfor kan en etableret vigende (recessiv) sygdom i en typisk population ikke udavles alene ved at bedømme afkommet som rask/syg.


Svar #7
16. oktober 2019 af mariestuart

Oh, okay. Du skal have tusinde tak for hjælpen - det har hjulpet mig rigtig meget. 


Skriv et svar til: Farveblindhed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.