Kemi

Edikkesyre xbase

13. oktober 2019 af hellokitty3 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej jeg skal beregne xbase. 

En CH3COOH/CH3COO- buffer opløsning har pH=3,75. og jeg skal beregne xbasen, men jeg ved ikke helt hvordan fordi som jeg ved det så skal man bruge koncentration af syren og basen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2019 af mathon

xbasen?


Svar #2
13. oktober 2019 af hellokitty3

Ja der står beren basebrøken x_base


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. oktober 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Bufferligningen:

pH = pKa + log( xb/xs )

Der gælder desuden

xs + xb = 1

så vi har

pH = pKa + log( xb/(1-xb) )

Så indsætter du pH-værdien og pKa-værdien for eddikesyre og løser ligningen for xb.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. oktober 2019 af mathon

             \small \small \small \begin{array}{llll} &pH=pK_s+\log\left ( \frac{\alpha }{1-\alpha } \right )\\\\& \frac{\alpha }{1-\alpha }=10^{\, pH-pK_s} \\\\&\alpha =\frac{1}{1+10^{\, pK_s-pH}}=\frac{1}{10^{\, 4.75-3.75}}=0.09 \end{array}


Svar #5
13. oktober 2019 af hellokitty3

Tak :)


Skriv et svar til: Edikkesyre xbase

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.