Kemi

Reaktionshastighed af svovlsyre med magnesium

19. oktober 2019 af plinner (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har et spørgsmål som lyder:

Anvender man 18M H2SO4, som indeholder 96 % svovlsyre (og 4% vand), er reaktionshastigheden forbløffende lav. Foreslå en forklaring.

Men jeg er overhovedet ikke sikker på hvorfor. Kan nogen forklare mig det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. oktober 2019 af mathon

Fordi dissociationsgraden er meget lille.

    Af 100 g opløsning er 4 g vand:
     Antal mol vand:  \tfrac{4\; g}{18.015\; \tfrac{g}{mol}}=0.222\; mol
hvorfor den maksimale koncentration af H_3O^+
      er:
                \left [H_3O^+ \right ]=0.222\; M
      og:
                \left [H_2SO_4 \right ]=(18-0.222)\; M=17.8\; M
      svarende
      til:
               \alpha =\frac{0.222}{18}=0.012=1.2\%

Hvor fortyndet H2SO4 er 100% dissocieret.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. marts 2021 af louisesørensen2

@Mathon kan du uddybde dette dissociationsgraden?

Der står intet i min kemi bog om det, og jeg mangler svar på samme spørgsmål.

Håber ikke opslaget er for gammelt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. marts 2021 af mathon

Korrektion:

En stærk syre er 100% dissocieret i vand - forudsat vand er i overskud,
hvilket imidlertid ikke er tilfældet i denne opgave.

Da H2SO4 med pKs = -3 er en stærk syre og HSO4- med pKs = 1.99 er en middelstærk syre;
vil H2SO4 reagere monoprot, når H2O er i underskud.

4 g vand = 0.222 mol vand, som reagerer med 0.222 mol H2SO4 (monoprot).

96 g H2SO= 0.979 mol H2SO

Dissociationsgrad:
                                  \small \begin{array}{lllll} \alpha =\frac{0.222\;mol}{0.979\;mol}=0.227=22.7\% \end{array}


Skriv et svar til: Reaktionshastighed af svovlsyre med magnesium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.