Bioteknologi

Cellevækst & celledeling

07. juni 2020 af MiNa24 - Niveau: A-niveau

Hej,

Jeg sidder og undrer mig over:

1. Hvordan cellevækst og celledeling kan reguleres.

2. Hvordan cellevækst kan hæmmes.

Håber der er en rar sjæl derude, som kan finde hoved og hale i de to undrende spørgsmål 

God dag

M.


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. juni 2020 af ringstedLC

... som vel egentligt går ud på det samme.

Et populært svar: "Det ligger i generne". Forstået på den måde, at afkommet får ca. den størrelse og vokser med den tilvækst som det genetisk er programmeret til.

Men spørgsmålet må opdeles i to svar. Et der omhandler en populations vækst over tid, altså igennem generationer og et der omhandler væksten af det enkelte individ.

Man har fx sammenlignet befolkningerne i Nord- og Sydkorea på deres gennemsnitshøjde. Altså to grupper af ét folk, der kun har levet adskilt i et par generationer og så vidt jeg husker, er nordkoreanerne næsten et hoved lavere en deres slægtninge i syd. Og det er værre jo yngre, de er.

Så en nærliggende forklaring kunne være underernæring. Altså at de individer, der skulle været blevet højest er gået til pga. manglende "byggeklodser".

Man kan altså hæmme opvæksten ved at mindske næringen. For fx bakterier ved du også, at temperaturen er afgørende; vi stiller maden i køleskabet og "slukker" for deres vækst/deling eller vi koger/steger den, så bakterierne dør.

Omvendt kan man nok ikke øge væksten med ekstra næring. Godt nok bliver fedtlaget større, men vi bliver ikke højere over et par generationer blot ved at spise ekstra godt.

For planteriget: Enhver haveejer eller landmand ved, at der skal gødes for at få et ordentligt udbytte.

Da man i landbruget næsten gik bort fra at bruge halm som strøelse i svinestaldene, fik man industrien til at udvikle et hormon, "stråforkorter" som såsæden behandledes med. Det bevirkede, at kornet voksede mindre i højden, og derved skulle der nedpløjes en mindre mængde halm. Der var så en eller anden sundhedsrisiko og det blev forbudt i EU. Idag bruges halmen som bekendt i energiforsyningen.

Sprøjtemidler som fx Roundup, der indeholder hormoner, hæmmer væksten vistnok ved at ødelægge plantens evne til at opsuge vand. Derfor ser planten vissen ud efter en uges tid.

Endelig kan genmodifikation i princippet bruges til at regulere væksten. I dag er det også forbudt i EU.


Svar #2
07. juni 2020 af MiNa24

Tak skal du have for din input - det sætter jeg stor pris på. Man må indrømme, at det er et meget interessant emne at diskutere og fremme sig viden af.


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. juni 2020 af ringstedLC

Velbekommen. Jeg ser, at du på det samme spørgsmål i "Biologi" har fået et svar der, om man så må sige, stikker i en helt anden retning. For det samlede overbliks skyld; stil kun spørgsmålet i en kategori.


Skriv et svar til: Cellevækst & celledeling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.