Matematik

Hjælp

13. november 2020 af Musses - Niveau: Universitet/Videregående

Er der mon nogen, der kan hjælpe med følgende opgave? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2020 af Anders521

#0

a) Det oplyses en logistisk differentialligning. Dens generelle skriveform er 

                                                              y '(x) = k·y(x)·( M - y(x) )

Den tilhørende generelle løsning er så 

                                                              y(x) = M/(1- C·exp(-k·m·x)) 

For at bestemme den specifikke løsning y*(x) løses ligningen y(0) = 1 mht. C. Dermed kan løsningen y*(x) opskrives.

b) Lad nu x → ∞ for y*(x). Hvad konvergerer løsningen imod?

Spgm. Er denne opgave virkelig stillet på dit matematik-kursus?


Svar #2
13. november 2020 af Musses

Jeg får følgende, men jeg er lidt usikker på om det er rigtigt.

Og ja, dette er en afleveringsopgave på 1. sem. calculuskursus. Hvad da? :)  


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. november 2020 af Anders521

#2 Jeg havde ikke troet, man ville stille en opgave, der er på gymnasial-niveau.

 a) Omskrivning af ligningen er forkert. Det er faktisk  y '(t) = 2y·( (1/2) - y ).  Bemærk, at k = 2 og differensen inde parenteserne er M - y(t), dvs. en konstant M minus  y(t). I dit tilfælde er M = 1/2. Således er

                                                            y(t) = (1/2) / (1 + C·e-x )

Løses ligningen y(0) = 1 fås C = -1/2. Altså er den specikke løsning givet ved 

                                                        y*(t) = (1/2) / (1 + (-1/2)·e-x )

b)  Hvis x →∞ vil 1 + (-1/2)·e-x → ???, og dermed  (1/2) / (1 + (-1/2)·e-x ) → ???.


Svar #4
14. november 2020 af Musses

Vi har generelt rigtig meget repitation af gymnisiestof her på 1. sem. :) 
Tak for hjælpen! Nu kan jeg se, hvor jeg går galt.


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. november 2020 af Anders521

#4 ... Repetition er godt.

Rettelse til #3

Funktionen y skal selvfølgelig afhænge af x og ikke af t, dvs. bl.a.

                                                                 y(x) = (1/2) / (1 + C·e-x )


Skriv et svar til: Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.