Kemi

Idealgasser

10. december 2020 af Hallo12344321 - Niveau: C-niveau

Hej,:)

Nogen der kan hjælpe med dette spørgsmål.

Hvorfor kan der antages at idealgasser alene afhænger af tempratur og ikke tryk?

Jeg tænker, at hvis trykekt stiger, så vil temperaturen også stige, og derfor afhænger idealgasser både af tryk og temperatur og ikke kun tempratur. Nogen der har en god ide?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. december 2020 af mathon

Hvor har du den antagelse fra?


Svar #2
10. december 2020 af Hallo12344321

Det er fra min lærerer: "For fastestoffer og væsker er densiteten, og dermed det specifikke volumen, næsten uafhængig af trykket, så"


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. december 2020 af mathon

Lærerens udsagn:  "For faste stoffer og væsker er densiteten, og dermed det specifikke volumen, næsten uafhængig af trykket".

Dit udsagn:  "idealgasser alene afhænger af tempratur og ikke tryk?".      \small \varrho =\frac{p\cdot M}{R\cdot T} hvoraf det fremgår
at gassers densitet afhænger af både temperatur og tryk.

De to udsagn er ikke overensstemmende. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. december 2020 af Sveppalyf (Slettet)

Hvorfor kan der antages at idealgasser alene afhænger af tempratur og ikke tryk?

Tænker du på at den indre energi af en ideal gas kun afhænger af temperaturen? Det kaldes inden for termodynamikken for Joules lov.


Svar #5
11. december 2020 af Hallo12344321

Afhænger den indre energi kun af temperaturen? Det kan godt passe, at det er det han mener. Kan du forkalre hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. december 2020 af janhaa

#5

Afhænger den indre energi kun af temperaturen? Det kan godt passe, at det er det han mener. Kan du forkalre hvorfor?


E_k=0,5mv^2=1.5kT


Brugbart svar (1)

Svar #7
11. december 2020 af Sveppalyf (Slettet)

Det er noget man kan undersøge med Joules Eksperiment:

Man tager en isoleret kasse fyldt med vand hvori der er to forbundne beholdere: En med vakuum og en med noget ideal gas. Så åbner man for ventilen og lader gassen frit fordele sig ind i den tomme beholder. Erfaringen viser så at der ikke sker nogen ændring af temperaturen i vandet.

Hvad kan man så udlede af det?

Termodynamikkens 1. hovedsætning siger at tilvæksten i et systems indre energi er lig med summen af tilført arbejde og varme:

ΔU = W + Q

Men her i forsøget har vi ikke tilført noget arbejde. Så W = 0.

Kassen var isoleret fra omgivelserne, så der er ikke tilført noget varme, dvs. Q = 0.

Ergo har vi at ΔU = 0 hvilket vil sige at den indre energi ikke har forandret sig. Dette på trods af at både tryk og volumen har ændret sig. For en ideal gas kan vi altså sige at den indre energi kun afhænger af temperaturen: U = U(T)

(I praksis vil man opleve små temperaturændringer ved forsøget, men det kan tilskrives at den anvendte gas afviger lidt fra idealitet.)


Skriv et svar til: Idealgasser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.