Bioteknologi

Gennemtrængning af salt i kartoffels cellemembran

19. januar kl. 23:19 af VedIkkeHeltHvadJegSkal - Niveau: A-niveau

Hej allesammen.

Et stykke kartofel ligger i vand med en hvis saltkoncentration i 30 min og tages herefter ud og måles.

Efter forsøget ved jeg at salt ikke gennemtrænger membranen fordi NaCl opløses til Na+ og Cl- i vandet. Da begge ioner er ladede sætter de sig fast på kartoflens membran som også har ladninger og kun små og ikke ladede molekyler kan gennemtrænge.

Er forklaringen god nok til om salt gennemtrænger kartoflens cellemembran? Hvis ikke, hvad mangler?


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. januar kl. 19:54 af AngelOneOne

Hej,

Salt kan ikke trænge ind i nogne somhelst celler, da salt ikke består som 'NaCl' i vandige opløsninger, men som Na+ og Cl- ioner, som du også skriver. Hvad der er afgørende for om kartoflens celler optager eller afgiver væske, er koncentrationen af ioner indenfor og udenfor cellen.

Hvis koncentrationen af ioner er størst inde i cellen, vil cellen optage vand, for at forsøge at udligne ionkoncentrationen på begge sider af cellemembranen. Hvis koncentrationen af ioner er størst uden for cellen, vil der blive trukket vand ud af cellen, for at forsøge at udligne ionkoncentrationen.

Men andre ord, hvis din saltopløsning var stærkere end ca. 0,9% (som er saltkoncentrationen i langt de fleste celler), så ville der blive trukket vand ud af cellerne i kartoflen. Hvis den var mindre end ca. 0,9%, ville cellen optage vand fra omgivelserne.

/Angel

- - -


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson


Skriv et svar til: Gennemtrængning af salt i kartoffels cellemembran

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.