Religion

Apostlens gerninger

04. februar kl. 18:17 af Maria1306aabenraa - Niveau: C-niveau

Hej Allesammen. Hvad er formålet med Apostlens gerninger og hvad er essens i tekstens budskab?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. februar kl. 10:22 af spindeltrappe

Hmm, jeg er ikke helt ekspert, men kan give et bud.

Jeg ved ikke, hvor meget I har haft om jødedommen og konteksten for Apostlens Gerninger, så her kommer et simplificeret oprids, som du evt. kan springe over, hvis I allerede har arbejdet med det.

Oprids af jødedommen, kristendommen og Romerriget

I jødedommen mener man, at det israelitiske folk er det særligt udvalgte folk. Gud har straffet dem med forfølgelse, slaveri, tempeludryddelse m.m., fordi han elsker dem. (Dem, man elsker, tugter man). I jødedommen tror man dog på, at der kommer en frelser (messias) og dømmer menneskeheden for deres tro og handling. De rettroende og rethandlende vil komme i Guds rige. Jøder anerkender, at andre religiøse grupper kan have flere guder, men i jødedommen er det kun tilladt at tro på én gud - nemlig Gud, der også hedder Jahve.

I kristendommen fører man jødedommens tro videre, men man mener, at denne messias er kommet, og han hedder Jesus. Kristus er bare en oversættelse af ordet "messias"/frelser. I kristendommen tror man også kun på én gud.

I perioden er kristendommen en relativt ny religiøs gruppe i Romerriget. I Romerriget dyrkede man typisk flere guder. Jøderne kaldte disse mennesker for afgudsdyrkere, og de kristne kaldte dem for hedninge. 

Apostlens Gerninger

Apostlens Gerninger (ApG) omhandler den historiske udbredelse af det kristne evangelium (at Jesus er frelseren og er genopstået fra døden og har taget vores synder på sig, og at Guds rige er nær). Det er særligt den omrejsende apostle Paulus, der spreder dette budskab til jøder, hedninge og kvinder, bl.a. i jødiske synagoger, også uden for Jerusalem. Teksten er fra ca. 90-140 evt.

Dvs., at bogen omhandler den historiske udvikling af den kristne kirke. 

Bogen er fortalt i kronologisk rammeværk, der starter med bevægelsens oprindelse. Kronologien hænger også sammen med ét af værkets temaer: kontinuitet - kontinuitet i plottet fra Det Gamle Testamente til Det Nye Testamente, fra jødedommen til kristendommen, og fra Jesus til kirken. At det er Guds plan.

Ifølge forfatteren kan også hedninge blive kristne. Og de skal ikke først blive jøder, før de bliver kristne.

Apostlen Paulus har dog også selv skrevet nogle breve, der afviser fra ApG. Bl.a. nævner han ikke at missionære i de allerede jødiske kontekster (synagoger) - han beskriver selv at have opsøgt hedninge i en slags lokal butik i de områder, han rejste til.

Måske disse pointer hjælper lidt .. Troen på Jesu genopstandelse og det kommende Gudsrige efter dommedag og omvendelsen er selvfølgelig et central budskab i teksten.


Skriv et svar til: Apostlens gerninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.