Fysik

Gitterligningen og kosmologi

10. juni 2021 af Tippi123 - Niveau: B-niveau

Hej SP

Lys og bølger:

Jeg sidder og læser om gitterlingingen, men der er denne påstand, som jeg ikke kan argumentere for:

- Når afbøjningsorden er 1, så er bølgelængden ??, hvis den er 2, så er bølgelængden 2?? osv.

Hvorfor er den det?

Kosmologi:

Mit andet spørgsmål er, hvordan man kan komme frem til, at:

At universets skalafaktor er lig R(t)=\frac{_{1}}{z+1},  når z+1=\frac{\lambda}{\lambda_{uds}} (den kosmologiske rødforskydning) og R(t)=\frac{r}{r_0} (skalafaktoren, hvor afstanden mellem to galakser førhen var r, mens den nu er r_0). Hvordan har man sat de to sidste udtryk til at være lig hiannden og derved fået z+1 ned i nævneren?

Tak på forhånd


Svar #1
10. juni 2021 af Tippi123

Der skulle have stået lambda der, hvor der er spørgsmålstegn


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. juni 2021 af peter lind

gitterligningen se https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=2017194 

z: se https://da.wikipedia.org/wiki/R%C3%B8dforskydning 

du kan også søge på studieportalen


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. juni 2021 af Eksperimentalfysikeren

#0 Bølgelængden er den samme i første og anden orden. I første orden er der en forskydning på 1 bølgelængde mellem lys kommende fra to nabospalter i gitteret. I anden orden er forskydningen på to bølgelængder.


Skriv et svar til: Gitterligningen og kosmologi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.