Dansk

Hvordan kan man bedst forberede sig til den skriftlige eksamen i Dansk på A-niveau?

28. juni 2021 af bn666 - Niveau: A-niveau

Hej Studieportalen,

Jeg har et år til at forbedre mig danskfagligt. Jeg skriver utrolig sjældent tekster og har været for ringe til at aflevere mine danskafleveringer. Jeg er meget fattig på oplevelser og fattig på ord, og jeg mærker derfor en stor frustration, hver gang jeg skal skrive en danskstil.

 I en periode nappede jeg blade fra træerne på min cykelrute, så jeg kunne google deres navne eller tage billeder af lygterne på gaderne, så at jeg kunne lære deres navne at kende. Jeg oplevede ikke fremskridt, fordi hverdagen indhentede mig, og jeg dropper at slå ordene op igen. Jeg er mere udannet end mine klassekammerater. Jeg har ikke gået til nogle aktiviteter som barn, og det er først for nyligt, at jeg har fået lært de basale etiketter omkring middagsbordet. Jeg har ikke nok kultural kapital, og jeg tror, at det er at de vigtigste grunde til at jeg ikke kan skrive danskstile. Jeg er 19 år gammel nu, og jeg ved ikke, hvor jeg skal starte. 

Det er svært at skrive dette opslag. Jeg føler mig frustreret, fordi at jeg ikke helt kan udtrykke mig, og det kan gøre ondt at forsøge at gøre det. Jeg har ikke det samme problem mundtligt. 

Jeg har kun fået sendt én danskstil af sted i år, og det var den endelige årsprøve i 1hf. Jeg brugte over 70 timer på at skrive den, mens mine medstuderende brugte de afsatte fem timer. Jeg fik skrevet 13 sider, men jeg nåede ikke at få læst særlig meget korrektur. Til gengæld var den nogenlunde tænkt igennem. Min samlede karakter var et 10-tal. Jeg fik 12 i to ud af fire bedømmelseskriterier. Strukturen og sprogrigtigheden blev bedømt til et 10-tal. Jeg skrev 13 sider og vi måtte maksimalt skrive fem sider. Kan den store overtrædelse af omfanget i sig selv rykke årsprøven fra et 12- til et 10-tal? Det tror jeg godt kan være tilfældet, men jeg er usikker. 

Jeg er ret langsomtopfattende, og jeg frygter, at jeg aldrig vil kunne nå at skrive en fyldestgørende danskstil indenfor de afsatte fem timer til danskeksamen. Jeg oplever et kæmpe tryk og får ondt i hovedet, når jeg forsøger at overføre mine tanker på papiret. 

Jeg har ADHD og er blevet diagnosticeret med autisme. Jeg håber, at der er nogle herinde, som har døjet med de samme problemer som jeg har med skriftlighed, og som kan give mig nogle råd. Tusinde tak på forhånd.


Brugbart svar (2)

Svar #1
29. juni 2021 af AngelOneOne

Hej,

Du har tilsyneladende ikke problemer med at udtrykke dig på skrift, når du kan lave opgaver du får en samlet bedømmelse på 10 for, med 12-taller i nogle af bedømmelseskriterierne - Det er flotte karakterer, og nogle du bestemt kan være tilfredse med.

Der du nok nærmere oplever problemerne er, at du har svært ved at hælde forestillinger eller hypotetiske situationer ud på et stykke papir, hvilket er meget nromalt for folk der lider af autisme. Autister har generelt svært ved at foreholde sig til forestillede situationer, og har ofte brug for praktisk hjælp til at strukturere deres opgaver og få deres 'erfaringsblindhed' ophævet. Det at du har autisme, betyder jo ikke at der er ting du ikke forstår eller ikke kan, det betyder jo blot, at din hjerne fungerer på en anderledes måde, end ikke-autisters hjerne, og du dermed har brug for at opgaverne laves eller forklares på en anden måde, end for dine klassekammerater. Når du forstår hvad en opgave går ud på helt præcist (og hvad 'helt præcist' betyder, varierer fra person til person), vil du også have nemmere ved at få tankerne ud på papiret.

Jeg vil anbefale dig, at du tager fat i din dansklærer, og hører hvordan og hvilken hjælp du kan få til at forstå og strukturere din opgave til eksamen, set i lyset af de diagnoser du har.

Læs eventuelt denne artikel, og giv den også til din lærer inden i skal tale sammen: https://www.folkeskolen.dk/1868151/elever-med-autisme-maa-faa-hjaelp-til-at-forstaa-eksamensopgaven-i-dansk-og-engelsk-. Den kan være god til inspiration til, hvad du og din dansklærer kan gøre sammen, selvom den er henvendt til folkeskoleelever - Jeg er sikker på, at noget lignende er tilladt i forhold til eksamen på ungdomsuddannelser som HF.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (1)

Svar #2
30. juni 2021 af Krollo (Slettet)

#0

Halløj, du taler meget negativt om dig selv, og nu kender jeg dig ikke, men jeg håber, at du fremover vil se lidt mere positivt på dig selv. Dit sprog er desuden langt bedre end størstedelens herindefra. Here er nogle tips:

1) Kend genren og skriv den genre, du er bedst til. Det kan godt hjælpe at specialisere sig i én af genrene, f.eks. analyserende artikel. Prøv måske at læse og skrive nogle skriftlige afleveringer i din fritid baseret på danske noveller eller lignende.

2) Husk god grammatik! Dvs. rigtig tegnsætning (komma, punktum, osv.) og brug af rigtige ord. En del elever har svært ved at gennemskue, om sammensatte ord skal være i ét eller to ord, f.eks. lastvogn eller last vogn.

3) Brug meget gerne litterære virkemilder såsom billedsprog eller alitteration i din opgave. Husk også at udpege, om teksten har nogle, og hvilken effekt de har.

4) Lav den såkaldte tragtanalyse, hvor du starter på det brede plan og ender i de små detaljer. En god begyndelse kan være mange ting, men som regel starter man ud med at præsentere forfatteren, temaet eller problematikken. Du kan også starte med et (retorisk) spørgsmål.

5) Præsenter altid teksten, før du analyserer den! Kom altid ind på forfatter (evt. + dennes erhverv), udgivelsesår og -dato, genre (artikel, novelle, podcast), men kortfattet. Forlaget eller nyhedsbureauet, som har udgivet teksten, er også nogen gange relevant.

6) Layoutet er ikke så vigtigt, men hvis opgaveformuleringen ikke uddyber kravene dertil, så er disse meget gode:
· Skriftstørrelse 12
· Linjeafstand 1,5
· Fonten Times New Roman
· Lige margen

7) Kommentér gerne på tekstens titel. Der er næsten altid noget at sige om den, for forfatteren bruger rigtig lang tid på at overveje den.

8) Læs opgaveformuleringen igennem, inden du starter med at skrive, og inden du afleverer. Tjek, at din opgave opfylder kravene.

9) Husk personkarakteristik, og om karaktererne gennemgår en forandring/udvikling gennem historien, hvis teksten er fiktiv.

10) Hvis du skriver en debatterende artikel, så husk, at målet er at overvinde din læser om et synspunkt. Derfor kan du ikke nøjes med at sammenfatte forfatterens synspunkter og stille dem op i mod hinanden, men du må selv træde frem. Men skriv aldrig 'jeg mener/jeg synes/jeg tror/jeg føler', for det lyder så svagt og subjektivt og overvinder ikke nogen. Skriv også kun denne genre, hvis du enten har en holdning eller kan fabrikere en.

Ekstra tip!) Siden du har autisme, er det måske godt at stille dig selv spørgsmålet "hvad går min opgave helt præcist ud på?", inden du starter.

Håber, det hjælper lidt. Jeg synes også, at dansk skriftlig er et af de sværeste elementer i gymnasiet, fordi det er så abstrakt, og man kan forholde sig fra mange forskellige vinkler.


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. juni 2021 af Krollo (Slettet)

I forlængelse af #2.

PS: Listen blev ret lang, så hvis du ikke har tænkt dig at læse det hele, så læs kun 1), 9) og 10). Men jeg synes nu, at alle tipsene kan bruges.


Svar #4
01. juli 2021 af bn666

Tusinde tak til jer begge for jeres meget brugbare svar. Tusinde tak, AngelOneOne for dine supergode råd. Jeg har taget dem til mig og har skrevet en påmindelse på min telefon til dato: 1. august og igen 10. august, så at jeg kan huske at fortælle min dansklærer om mine vanskeligheder med dansk. Tak også for dine opløftende ord. Jeg værdsætter dem højt, og jeg ønsker dig en supergod sommer!  

Krollo, jeg har gemt din kommentar. Jeg blev meget rørt af dit skriv. Jeg er så glad for, at der er dygtige gymnasieelever som dig, der har overskud til at hjælpe os andre. Du er en gave.

Jeg fik læst begge jeres kommentarer samme dag, som I skrev dem, men jeg har utrolig svært ved at kommunikere effektivt, og ville gerne gøre det godt, nu hvor I begge har været så søde og hjælpsomme. Jeg sender denne kommentar af sted, selvom den ikke tilfredsstillende beskriver, hvor glade jeg er for begge jeres skriv-  der ovenikøbet har gjort et par triste dage så meget bedre. Jeg ønsker jer begge, og alle her på Studieportalen, en god sommer. 


Brugbart svar (3)

Svar #5
01. juli 2021 af AngelOneOne

Hejsa,

Det var da så lidt. Rigitg god sommer til dig også. Nyd den, så du er frisk til at gå til den sammen med din dansklærer efter sommerferien :o)

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Hvordan kan man bedst forberede sig til den skriftlige eksamen i Dansk på A-niveau?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.