Fysik

Varmelære

10. januar 2022 af JosefineHansens - Niveau: C-niveau

Et betongulv har gulvarealet 15 m2

, tykkelsen 10 cm og densiteten 2, 3 × 103 kg
m3 .

a) Beregn betongulvets masse.
Betongulvet opvarmes af vand, der løber igennem en indstøbt vandslange. Temperaturen af vandet,
n °ar det løber ind i gulvet, er 42?C, og temperaturen af vandet, n °ar det løber ud igen er 31?C.
b) Beregn den varmeenergi betongulvet tilføres, n °ar 1,0 L vand løber igennem den indstøbte
vandslange.
Der strømmer 18 L vand igennem vandslangen pr. minut.
c) Beregn effekten, hvormed der tilføres varmeenergi til betongulvet.
Det gennemstrømmende vand skal opvarme betongulvet fra temperaturen 18?C til temperaturen
28?C. Det kan antages, at gulvet hverken modtager eller afgiver varmeenergi fra omgivelserne
under opvarmningen. Betonens specifikke varmekapacitet er 0, 80 kJ
kg·K
.

d) Beregn, hvor lang tid opvarmningen vil tage.

Løsning:

a) m=3450kg

b) kan bare ikke finde frem til denne


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. januar 2022 af Quarr

Brug formlen for tilført varme.

E=m\cdot c\cdot \Delta t

- - -

Ja

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. januar 2022 af mathon

\small \small \begin{array}{lllllll} \textbf{b)}\\&\textup{varmeenergi:}\\&& E=\left ( 1\;kg \right )\cdot \left ( 4.2\;\frac{kJ}{kg\cdot K} \right ) \cdot \left ( (42-31)\;K \right )=46.2\;kJ \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. januar 2022 af mathon

\small \small \begin{array}{lllllll} \textbf{c)}\\&\textup{effekt:}\\&& P=\left (18\;\frac{L}{60\;s} \right )\cdot \left (46.2\;\frac{kJ}{L} \right )=13.86\;\frac{kJ}{s}=13.6\;kW \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. januar 2022 af mathon

\small \small \small \begin{array}{lllllll} \textbf{d)}\\&\textup{tid:}\\&& t=\frac{\left ( 3450\;kg \right )\cdot \left ( 0.80\;\frac{kJ}{kg\cdot K} \right )\cdot \left ( 10\;K \right )}{13.6\;\frac{kJ}{s}}=2029.41\;s\\\\&& t=\left ( 2029.41\;s \right )\cdot \left (\frac{1}{60}\;\frac{min}{s} \right )=33.8\;min \end{array}


Skriv et svar til: Varmelære

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.