Bioteknologi

indånding af Co_2

19. januar kl. 20:04 af Hanna98475 - Niveau: B-niveau

hvorfor det er farligt at indånde CO, og er der et bud på hvordan man kan behandle røgforgiftning. og hvordan kan  Le Chateliers princip indrages i besvarlsen.?

tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar kl. 21:29 af DrNielsen

CO eller CO2? I spørgsmålet anfører du CO - kulilte - kulmonoxid. Så det vil jeg tage udgangspunkt i.

Kulilte binder 200 gange stærkere til hæmoglobin end ilt gør. Dvs. de iltbærende sites på hæmoglobin fyldes af CO. Derved reduceres iltbæringskapaciteten sv.t. til koncentrationen af CO i blodet. Mindre iltbæringskapacitet = mindre ilt til vævene = vævshypoksi. Det er en ekstremt farlig tilstand fordi bevidstheden hurtig tabes og fordi gassen er lugt- og smagløs. Yderligere er symptomerne meget forskellige og således kan tilstanden være svær at erkende. Dødeligheden i Danmark er næsten 10% hvoraf 85% af disse dør på stedet. Når man et hospital og erkendes tilstanden er dødeligheden kun omkring 1%. Dog må det nævnes at en stor anddel kommer til at leve med senfølger i form af skader på hjerte, centralnervesystem mv.

Halveringstiden i blodet er omkring 5 timer - dvs. uden behandling er man forgiftet længe. Ved iltbehandling med 100% ilt er halvveringstiden omkring 1,5 time.

Behandlingen består i trykkammerbehandling hvor man behandler med 100% ilt i et tryk sv.t. ca. 2,8 ATM. Det høje tryk tvinger CO af hæmoglobinen. Ved denne behandling er halvveringstiden ca. 23 min.

Prøv at slå Le Chareliers princip op med ovenstående in mente.


Svar #2
19. januar kl. 21:40 af Hanna98475

jeg simphlten ked af at havet spildt diin tid, der skulle stå co2 


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. januar kl. 21:59 af DrNielsen

CO2 kan medføre CO2 narkose = bevidstløshed. Det ændrer på en masse metaboliske forhold i hjernen der fører til forskellige symptomer og tilstande. Motorikken påvirkes negativt, bevidstheden sløres, det intrakranielle tryk stiger.

Tilstanden kan helt simlpet behandles med hyperventilation. Herved udvaskes gassen. Ved svært påvirkede patienter kan man være nødt til at hjælpe med ventilationen med en speciel form for maske over næse og mund der kaldes NIV(non-invasiv ventilation). Fidusen med dette apparat er, at respirationen altid sker med et eksternt tilført tryk. Ydermere er der en backup-frekvens der hjælper patienten igang med vejrtrækningen hvis de stopper med at trække vejret. Ved særlige tilfælde kan man anvende ECMO(extra corporal membran oxygenerin). Dette er et system der bypasser hjerte og lunger. Blod trækkes ud af kroppen og fyldes med ilt over en membran - en 'falsk' lunge. Herefter ledes det iltede blod tilbage til i kroppen via en anden slange. 

For alle praktiske formål tror jeg bare du skal holde dig til at hyperventilation(enten hurtigere vejrtrækning, store ind- og udåndinger eller begge) er behandlingen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. januar kl. 22:32 af ringstedLC

CO2 udgør jo en (lille) del af atmosfærisk luft. Og den del kan vi selvfølgelig sagtens tåle at indånde.

Spørgsmålet burde nok fx være: "Hvorfor er det farligt at indånde en højere end normal koncentration af CO2.


Skriv et svar til: indånding af Co_2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.