Biologi

Drivhuseffekten

18. maj kl. 09:40 af Annicca (Slettet) - Niveau: C-niveau
Hej. Nogen der hurtigt vil se om dette er korrekt. Vi skal lave en meget kort og forenklet defination på drivhuseffekten.

Drivhuseffekten fungerer ved, at Solen udsender kortbølget stråling, som tillades at passere drivhuslaget og ned på jordoverfladen. Når solens stråler rammer Jorden, absorberes en del af denne stråling af selve jordoverfladen, mens en del reflekteres tilbage mod atmosfæren - alt afhængigt af objektets albedo.

På jordoverfladen bliver de kortbølgede strålinger omdannet til varmestråler, der sendes tilbage mod atmosfæren som langbølget udstråling, som her vil opfanges af nogle af de drivhusgasser der findes i atmosfæren, som her absorberer den infrarød stråling, og sender den tilbage mod Jorden.Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj kl. 10:44 af ringstedLC

Det er fint beskrevet.


Svar #2
18. maj kl. 11:53 af Annicca (Slettet)

Men hvordan fungerer det så med den kort bøljet stråling som bliver absoberet - en del bliver vel absoberet af jordoverfalden og brugt som varmeenergi, men er der ikke også en del der bliver absoberet i atmosfæren???

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. maj kl. 13:40 af ringstedLC

Solens kortbølgede stråling begrænses selvfølgelig af atmosfæren, heldigvis, - for ellers ville vi dø af hudkræft forårsaget af den ultraviolette stråling. Begrænsningen skyldes navnligt ozonlaget. Iøvrigt begrænses al Solens stråling af atmosfæren.

Men den del, der slipper igennem (vi kan jo godt blive lidt solbrændte i en typisk dansk sommer), rammer jorden hvor den dels omdannes til varmeenergi (langbølget stråling ≈ infrarød stråling) og dels reflekteres (afh. af albedo).

Omdannelsen skyldes at bølgerne bremses/standses ved indtrængning i jorden, akkurat som du mærker solstrålernes varme på bar hud.


Skriv et svar til: Drivhuseffekten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.