Kemi

stofmængdeberegninger

14. juni 2023 af SkolleNørd - Niveau: C-niveau

Hej

Er der nogle, som kan hjælpe med sige om dette er korrekt?

Det er mængdeberegninger angående et forsøg omkring natron og opvarmning.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2023 af Sveppalyf (Slettet)

Masse af natron:

25,896 g - 23,234 g = 2,662 g

Der er ingen grund til at runde det af til 2,7 g.


Svar #2
14. juni 2023 af SkolleNørd

#1

Masse af natron:

25,896 g - 23,234 g = 2,662 g

Der er ingen grund til at runde det af til 2,7 g.

Men er resten korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. juni 2023 af Sveppalyf (Slettet)

Molvægt af natron:

M = 22,99 g/mol + 1,008 g/mol + 12,01 g/mol + 3 * 16,00 g/mol = 84,01 g/mol

Stofmængde natron:

n = m/M

n = 2,662g / 84,01g/mol = 0,03169 mol


Svar #4
14. juni 2023 af SkolleNørd

#3

Molvægt af natron:

M = 22,99 g/mol + 1,008 g/mol + 12,01 g/mol + 3 * 16,00 g/mol = 84,01 g/mol

Stofmængde natron:

n = m/M

n = 2,662g / 84,01g/mol = 0,03169 mol

Kan du rette mine mængdeberegninger fra ''Na_2O'', som er markeret blå og så de to andre (grøn og pink)?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. juni 2023 af Sveppalyf (Slettet)

Vi fandt at n(NaHCO3) = 0,03169 mol

Reaktion 1:

2 NaHCO3 (s) → Na2O(s) + 2 CO2(g) + H2O(g)

Vi ser at

n(Na2O) = ½ n(NaHCO3)

dvs.

n(Na2O) = ½ * 0,03169 mol = 0,01584 mol

Molmassen har du beregnet rigtigt (men enheden skal være g/mol).

Massen bliver

m(Na2O) = 61,979 g/mol * 0,01584 mol = 0,9820 g

Reaktion 2:

NaHCO3(s) → NaOH(s) + CO2(g)

Vi ser at

n(NaOH) = n(NaHCO3)

dvs.

n(NaOH) = 0,03169 mol

Molmassen er beregnet rigtigt, men igen skal enheden være g/mol.

Massen bliver

m(NaOH) = 39,997 g/mol * 0,03169 mol = 1,267 g

Reaktion 3:

2 NaHCO3(s) → Na2CO3(s) + CO2(g) + H2O(g)

Vi ser at

n(Na2CO3) = ½ * n(NaHCO3)

dvs.

n(Na2CO3) = ½ * 0,03169 mol = 0,01584 mol

Molarmassen skal igen have enheden g/mol.

Massen

m(Na2CO3) = 105,988 g/mol * 0,01584 mol = 1,679 g

Jeg kan næsten regne ud at man så skal gætte hvilken reaktion der er forløbet ud fra den målte masse efter opvarmningen. Massen af produktet er

mefter - mdigel = 24,919g - 23,234g = 1,685 g

Så det tyder på at det er reaktion 3 der er forløbet og produktet er Na2CO3.


Svar #6
14. juni 2023 af SkolleNørd

#5

Vi fandt at n(NaHCO3) = 0,03169 mol

Reaktion 1:

2 NaHCO3 (s) → Na2O(s) + 2 CO2(g) + H2O(g)

Vi ser at

n(Na2O) = ½ n(NaHCO3)

dvs.

n(Na2O) = ½ * 0,03169 mol = 0,01584 mol

Molmassen har du beregnet rigtigt (men enheden skal være g/mol).

Massen bliver

m(Na2O) = 61,979 g/mol * 0,01584 mol = 0,9820 g

Reaktion 2:

NaHCO3(s) → NaOH(s) + CO2(g)

Vi ser at

n(NaOH) = n(NaHCO3)

dvs.

n(NaOH) = 0,03169 mol

Molmassen er beregnet rigtigt, men igen skal enheden være g/mol.

Massen bliver

m(NaOH) = 39,997 g/mol * 0,03169 mol = 1,267 g

Reaktion 3:

2 NaHCO3(s) → Na2CO3(s) + CO2(g) + H2O(g)

Vi ser at

n(Na2CO3) = ½ * n(NaHCO3)

dvs.

n(Na2CO3) = ½ * 0,03169 mol = 0,01584 mol

Molarmassen skal igen have enheden g/mol.

Massen

m(Na2CO3) = 105,988 g/mol * 0,01584 mol = 1,679 g

Jeg kan næsten regne ud at man så skal gætte hvilken reaktion der er forløbet ud fra den målte masse efter opvarmningen. Massen af produktet er

mefter - mdigel = 24,919g - 23,234g = 1,685 g

Så det tyder på at det er reaktion 3 der er forløbet og produktet er Na2CO3.

Jeg forstår ikke hvorfor du har gjort som du har gjort i det fede?


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. juni 2023 af Sveppalyf (Slettet)

Du kigger på den afstemte reaktionsligning. Der går to NaHCO3 til at danne èn Na2O. Derfor ender det med at der er halvt så mange Na2O som der var NaHCO3 til at starte med.


Svar #8
14. juni 2023 af SkolleNørd

#7

Du kigger på den afstemte reaktionsligning. Der går to NaHCO3 til at danne èn Na2O. Derfor ender det med at der er halvt så mange Na2O som der var NaHCO3 til at starte med.

Jeg forstår det ikke helt.


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. juni 2023 af Sveppalyf (Slettet)

2 NaHCO3 (s) → 1 Na2O(s) + 2 CO2(g) + H2O(g)

Du har 0,03169 mol af reaktanten på venstre side, og du vil gerne finde ud af hvor mange mol du har af produktet på højre side når reaktionen er forløbet færdig. Der går to molekyler på venstresiden til at danne ét molekyle på højresiden.

Det er ligesom hvis du har en opskrift hvor du skal bruge to æg til at bage ét brød. Hvis du har 10 æg til rådighed, så kan du bage 5 brød. Altså når du har 0,03169 mol NaHCO3 til rådighed, så kommer der ½ * 0,03169 mol Na2O ud på den anden side.


Skriv et svar til: stofmængdeberegninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.